Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Envirorezort nespochybňuje hospodársky význam lesov

Ján Budaj, archívna snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO) deklaruje, že lesníci nebudú po presune pozemkov prepúšťaní a štátne lesy nebudú mať ani menší rozpočet.

Bratislava 4. júna (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR nespochybňuje hospodársky význam lesov. Presunom správy pozemkov v národných parkoch (NP) pod ochranárov chce dosiahnuť, aby sa hospodárilo len tam, kde to bude potrebné. Šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO) deklaruje, že lesníci nebudú po presune pozemkov prepúšťaní a štátne lesy nebudú mať ani menší rozpočet.

Budaj pripomenul, že po parlamentných voľbách odstupujúci minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽANO) ponúkal presun všetkých lesov pod envirorezort. "Kompromis, ktorý navrhujeme, je najúčelnejší," poznamenal. Zároveň verí, že lesníci si nájdu svoju podobu práce, aj keď budú spadať pod envirorezort. Po presune by sa v pozemkoch malo prihliadať na mäkký turizmus či ochranu hlucháňa.

Doterajšie vedenie štátnych lesov si chce podľa Budaja držať majetok v národných parkoch pod svojou kontrolou. "Štátne lesy môžu hospodáriť aj na zmenšenej ploche, nie je to žiadna extrémna plocha, je to necelých 20 percent celkových plôch štátnych lesov," podotýka Budaj.

Poslanec Národnej rady SR a jeden z predkladateľov návrhu Jaromír Šíbl (OĽANO) hovorí, že ochrana národných parkov je síce deklarovaná v zákone ako priorita, ale hospodárenie v nich sa nijakým spôsobom nelíši od ostatných území. "Myslím si, že prvýkrát v histórii máme šancu uspieť. Najbližšie týždne a mesiace ukážu, či túto šancu dokážeme využiť," poznamenal Šíbl s tým, že proti návrhu prišla veľká protiofenzíva.

Zmenu v riadení národných parkov ohlásil minulý týždeň minister životného prostredia Budaj s tým, že ju prinesie novela zákona o ochrane prírody, ktorú envirorezort posúva do legislatívneho procesu. Novelu napokon predložili do parlamentu koaliční poslanci.

Poslankyňa parlamentu Anna Zemanová (SaS) pre TASR potvrdila, že o takýto postup požiadal Budaj. Ten iniciatívu poslancov víta, pretože sa množia rôzne prekážky pri prijímaní legislatívy. Takýto postup však kritizuje ministerstvo pôdohospodárstva.