Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Envirorezort odsudzuje tvrdenia Zväzu spracovateľov dreva SR

Na archívnej snímke budova Ministerstva životného prostredia SR na Námestí Ľudovíta Štúra. Foto: TASR - Martin Baumann

Envirorezort tvrdí, že stanovisko ZSD SR a uvádzanie skresľujúcich informácií o grantoch má vyvolať voči ochranárskym aktivitám závisť a nepriateľstvo.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR vníma iniciatívu skupiny lesníkov Spoločne pre lesy, ktorá navrhuje, aby sa na Štátnu ochranu prírody (ŠOP) SR nepresunula iba časť lesov v národných parkoch, ale celý štátny podnik Lesy SR. MŽP SR sa k tejto iniciatíve vyjadrí až po komplexnom zvážení dôsledkov tohto návrhu. V tejto chvíli však odsudzuje nátlakový a neférový útok Zväzu spracovateľov dreva (ZSD) SR na iniciatívu lesníkov. Súčasne s tým envirorezort odmieta lži, ktoré "navŕšili" predstavitelia ZSD SR. TASR o tom informovali z tlačového oddelenia envirorezortu.

"Autori tohto dvojitého útoku – na lesnícku iniciatívu aj na ochranárov – uvádzajú vo svojom stanovisku náreky nad tým, že ochranárske aktivity sú vnímané na rôznych miestach Slovenska, čo je však dôkaz vyspelosti občianskej spoločnosti a slúži ochranárom ku cti. Ďalej sa ohradzujú, že ochranári, či už štátni alebo dobrovoľní, sa zaoberajú hlucháňom aj sysľami a že v dobe hniezdenia obmedzujú ruch a škodlivú činnosť v lese na chránených územiach," uviedol vo svojom stanovisku envirorezort. Tieto práce sú podľa MŽP SR povinnosťou ŠOP SR a sú vykonávané v súlade so zákonmi, ktoré platia už dlhé roky.

Podľa envirorezortu ZSD SR uvádza obvinenie, že občianske iniciatívy získajú aj granty z EÚ. "Sumy, ktoré stanovisko ZSD SR uvádza, sa navyše netýkajú iba územia Slovenska. Napríklad ochrana sysľa pasienkového (5,4 milióna eur) je viacročný projekt (na päť rokov) týkajúci sa aktivistov a odborníkov Poľska, Slovenska a Česka," priblížili z MŽP SR.

Envirorezort tvrdí, že stanovisko ZSD SR a uvádzanie skresľujúcich informácií o grantoch má vyvolať voči ochranárskym aktivitám závisť a nepriateľstvo. "MŽP SR odsudzuje takýto postoj ZSD SR voči ochranárskym aktivitám," uviedli z envirorezortu. Takisto negatívne MŽP hodnotí požiadavky ZSD SR na spochybnenie úlohy národných parkov a tiež ich útoky na plán obnovy.

MŽP SR považuje takisto "za škandalózne, aký extrémistický spôsob si zvolil ZSD SR, aby zaútočil na iniciatívu čestných lesníkov Spoločne pre lesy, paušálne na mimovládny sektor v oblasti ochrany životného prostredia a taktiež na štátnu inštitúciu, akou je MŽP SR". O spôsobe komunikácie a o očividnom spolitizovaní ZSD SR bude ministerstvo životného prostredia informovať organizácie zamestnávateľov na úrovni Slovenska a tiež na úrovni EÚ a žiadať ich stanovisko.

ZSD SR vyzvalo poslancov Národnej rady (NR) SR, aby reformu národných parkov riešili s osobnou zodpovednosťou a nepodľahli politickým tlakom. Návrh by tiež mal prejsť riadnym pripomienkovým konaním a mal by byť predložený na rokovanie vlády. Uviedol to prezident ZSD SR Peter Zemaník. Spracovatelia dreva nesúhlasia, aby hospodárska a ochranárska starostlivosť o všetky lesy Slovenska prešla akýmkoľvek spôsobom pod envirorezort. Národné parky by sa mali zreformovať podľa štandardov platných v Európskej únii, konštatuje ZSD.