Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Envirorezort podpísal memorandum o spolupráci s neziskovým sektorom

Na snímke vľavo minister životného prostredia SR Milan Chrenko.. Foto: TASR Pavel Neubauer

Podľa MŽP a úradu splnomocnenca je nevyhnutné posilňovať účasť neziskových organizácií a občianskej spoločnosti pri príprave legislatívy a súčasne prehlbovať dialóg pri ochrane životného prostredia.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Dialóg medzi envirorezortom a občianskou spoločnosťou pri ochrane a tvorbe životného prostredia má zabezpečiť memorandum. Podpísali ho Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR a Úrad splnomocnenca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti. TASR o tom informoval odbor komunikácie envirorezortu.

"Neziskové organizácie zohrávajú nezastupiteľnú úlohu pri tvorbe verejných politík. Zastupujú odbornú verejnosť, ktorá sa danej oblasti venuje dlhodobo a bez ohľadu na aktuálnu politickú situáciu," uviedol splnomocnenec vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti Filip Vagač.

Podľa MŽP a úradu splnomocnenca je nevyhnutné posilňovať účasť neziskových organizácií a občianskej spoločnosti pri príprave legislatívy a súčasne prehlbovať dialóg pri ochrane životného prostredia. "Vzájomná spolupráca je dôležitá vo všetkých oblastiach ochrany životného prostredia. Od zelenej transformácie, cez reformu národných parkov až po ochranu ovzdušia, vody či riešenia klimatickej zmeny," dodal minister životného prostredia Milan Chrenko.

Prostredníctvom memoranda sa envirorezort a úrad splnomocnenca zaviazali vytvárať podmienky pre vzájomnú spoluprácu pri podpore diskusie, participatívnych procesov tvorby, implementácie či vyhodnocovania verejných politík a národnej legislatívy.