Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Envirorezort predstavil kalkulačku uhlíkovej stopy

Na archívnej snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO). Foto: TASR – Jaroslav Novák

Vypočítať sa dajú kilogramy emisií skleníkových plynov na osobu.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR ponúka kalkulačku individuálnej uhlíkovej stopy. Vypočítať sa dajú kilogramy emisií skleníkových plynov na osobu. Informoval o tom hovorca MŽP Pavol Fejér.

Kalkulačka bude pracovať s údajmi o spôsobe dopravy, bývania či spotreby. Pri bývaní sa bude úroveň spotreby vyhodnocovať cez energetické parametre domu a cez množstvo používaných spotrebičov.

"Prínos 'uhlíkovej kalkulačky' spočíva v špecifikácii jednotlivých zdrojov emisií týkajúcich sa našich osobných pomerov a správania sa. Takto si môžeme zmeniť všeobecnú predstavu o globálnej klimatickej kríze na konkrétnu realitu nášho každodenného správania sa," uvádza Fejér.

Kalkulačka podľa šéfa envirorezortu Jána Budaja (OĽANO) pomáha pochopiť, že globálne znečistenie emisiami sa skladá z gramov a kilogramov, ktorými planétu zaťažuje každý. "Pri tejto uhlíkovej kalkulačke si ľahko všimneme, že sú v nej položky, ktoré jednotlivec ovplyvní len ťažko (spôsob vykurovania jeho bytovky), ale aj také, pri ktorých je rozhodnutie iba v našich rukách. Ochrana Zeme pred klimatickou krízou tak prestáva byť abstraktnou hrozbou a vidíme, že je aj našou osobnou voľbou," povedal Budaj.

Kalkulačku pripravil Inštitút environmentálnej politiky, dostupná je na webe inštitútu.