Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Envirorezort pripravuje riešenie ČOV v areáli Petrochemy Dubová

Na archívnej snímke z 24. marca 2022 areál bývalej rafinérie Petrochema Dubová v obci Nemecká. Foto: TASR – Lukáš Mužla

ČOV čistí splaškové vody z miestnej časti Dubová, no zabezpečuje aj čistenie dažďovej vody z gudrónových jám, ktoré sa nachádzajú v areáli niekdajšej rafinérie.

Bratislava/Nemecká 12. júna (TASR) - Envirorezort pripravuje dlhodobé riešenie čistiarne odpadových vôd (ČOV) v areáli bývalej rafinérie Petrochema Dubová v obci Nemecká v okrese Brezno. Robí tak na základe dohody s ministerstvom vnútra. Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

"Vzhľadom na prebiehajúce konania zo strany Okresného úradu Brezno je v tejto chvíli predčasné riešenia špecifikovať," povedal rezort.

Zároveň sa MŽP oboznamuje s výsledkami prevádzkovo-technického auditu čistiarne odpadových vôd. Pripravuje aj podrobný prieskum územia odborníkmi zo Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra.

Envirorezort pripomína, že riešenie situácie v Nemeckej je plne v kompetencii Okresného úradu Brezno. Ten podľa MŽP uložil dodávateľovi elektrickej energie vecné plnenie na pokračovanie dodávky elektrickej energie na ďalších 30 dní. "Prevádzka čistiarne odpadových vôd je teda zabezpečená," deklarovalo.

Problematická situácia v Nemeckej nastala začiatkom marca, keď spoločnosť PTCHEM z dôvodu nesolventnosti oznámila prerušenie prevádzky ČOV v areáli Petrochemy Dubová. ČOV čistí splaškové vody z miestnej časti Dubová, no zabezpečuje aj čistenie dažďovej vody z gudrónových jám, ktoré sa nachádzajú v areáli niekdajšej rafinérie.

Pre hrozbu odpojenia ČOV v areáli bývalej rafinérie platí v okrese Brezno mimoriadna situácia. Technický audit preukázal závažné nedostatky a pochybenia. Prípadom sa zaoberá aj enviropolícia.

Gudrónové jamy sú skládky odpadu, ktoré vznikli pri spracovaní ropy v areáli rafinérie minerálnych olejov v obci Nemecká. Tá svoju činnosť začala ako štátny podnik v roku 1938, v druhej polovici 20. storočia fungovala pod názvom Petrochema Dubová. Okrem dvojice gudrónových jám v areáli podniku sa ďalšie dve skládky gudrónov nachádzajú v katastri obce Predajná.