Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Envirorezort: Regulačný odstrel medveďa v súčasnosti nie je možný

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Ide o reakciu na kritiku ružomberského primátora Ľubomíra Kubáňa. Ten uviedol, že MŽP v problematike zvýšeného výskytu medveďa nekoná a šelmu treba regulovať.

Ružomberok/Bratislava 6. júna (TASR) – Regulačný odstrel medveďa hnedého v súčasnosti nie je možný. Pre TASR to v utorok povedal hovorca ministerstva životného prostredia (MŽP) Tomáš Ferenčák s tým, že to potvrdzujú rozhodnutia Najvyššieho súdu SR. Ide o reakciu na kritiku ružomberského primátora Ľubomíra Kubáňa. Ten uviedol, že MŽP v problematike zvýšeného výskytu medveďa nekoná a šelmu treba regulovať.

"Medveď hnedý je chránený aj európskou legislatívou. Dôraz sa v európskom legislatívnom priestore kladie najmä na prevenciu, teda na vykonanie všetkých krokov, aby sa riziko stretu s medveďom minimalizovalo," podotkol Ferenčák. Vysvetlil, že usmrtenie medveďa je na Slovensku rovnako ako v ostatných krajinách Európskej únie možné iba v prípade, ak sú splnené presné podmienky. Napríklad, ak konkrétny jedinec stratil plachosť a ohrozuje svojím správaním ľudí a ich majetok, a zároveň neexistuje iné riešenie.

MŽP zároveň ubezpečilo, že operatívne rieši strety človeka a medveďa prostredníctvom zásahového tímu. Týka sa to aj prípadu výskytu medveďov v areáli ružomberského mestského cintorína. "Profesionáli zo zásahového tímu vykonali niekoľko výjazdov, či už počas uplynulého víkendu alebo v pondelok (5. 6.). Hliadkovali v lokalite a plašili problémové jedince akustickou formou za použitia plynovej pištole so šrapnelom," dodal Ferenčák.

Zásahový tím lokalitu naďalej monitoruje. "V prípade pokračovania situácie bude, bohužiaľ, nevyhnutné pri konkrétnych problémových jedincoch pristúpiť ku krajnému riešeniu," poznamenal hovorca envirorezortu.

V areáli mestského cintorína v Ružomberku zaevidoval v týchto dňoch zásahový tím pohyb najmenej štyroch medveďov. Tie rozbíjali svietniky a požierali sviece. Podľa štátnych ochranárov ich láka pravdepodobne prímes bravčového alebo hovädzieho loja vo sviečkach. Lokalitu vo zvýšenej miere monitorujú aj mestskí policajti. Cintorín, ktorý bol doposiaľ prístupný nepretržite, je od 19.00 do 8.00 h pre verejnosť zatvorený. Radnica vyzvala obyvateľov, aby až do odvolania nezapaľovali na cintoríne sviece.