Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Envirorezort rozdal ocenenia za prínos k ochrane životného prostredia

László Sólymos, archívna snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Medzi ocenenými je napríklad jaskyniar a geológ Ľudovít Gaál.

Bratislava 7. júna (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR ocenilo vo štvrtok osobnosti a kolektívy, ktoré sa mimoriadne pričinili o ochranu prírody a starostlivosť o životné prostredie. Pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia (5.6.) si z rúk šéfa rezortu Lászlóa Sólymosa ocenení prevzali desať cien ministra, 18 čestných uznaní a 13 ďakovných listov.

"Dnešní ocenení svoj život venujú pomoci druhým a životnému prostrediu, ktoré patrí nám všetkým. Svojou službou verejnosti idú príkladom ostatným. Bez nich by bola naša krajina horšia. Ich práca má veľký význam a má veľký vplyv na pozitívne výsledky v našej snahe o krajšie životné prostredie," povedal v príhovore Sólymos.

Ocenenie prevzali súčasní i bývalí zamestnanci rezortných organizácií, ktorí sa venovali ochrane prírody, vody či ovzdušia, jaskyniarstvu, geologickému výskumu, vodnému hospodárstvu zabezpečovali dohľad nad bezpečnosťou priehrad, hrádzí a vodných elektrární alebo sa zaoberali environmentálnou výchovou a vzdelávaním, čím prispeli k šíreniu environmentálneho povedomia v spoločnosti.

Medzi ocenenými je napríklad jaskyniar a geológ Ľudovít Gaál, ktorý si prevzal ocenenie za odborné pôsobenie v Správe slovenských jaskýň, prezentáciu Slovenska a jeho prírody v zahraničí a za zásluhu na zápise lokality jaskýň Slovenského a Aggtelekského krasu do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Ďalšími držiteľmi ceny ministra sa stali Anna Marčeková, Daniela Mackových, Arpád Nagy, Peter Panenka, Jozef Labuda, Beáta Múčková, Katarína Holubová a Ondrej Kostiviar. V kategórii kolektív si cenu prevzal odbor ochrany ovzdušia MŽP.

Cenu ministra životného prostredia udeľuje envirorezort ako nefinančné čestné ocenenie za mimoriadne výsledky alebo dlhoročný prínos v starostlivosti o životné prostredie a rozvoji environmentalistiky od roku 1999.