Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Envirorezort: SR predalo Írsku milióny nevyužiteľných emisných kvót

Na archívnej snímke budova Ministerstva životného prostredia SR na Námestí Ľudovíta Štúra v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Väčšina členských štátov vrátane Slovenska v období od 2013 do 2020 postupne nazbierala veľké nadbytky emisných kvót nespadajúcich do systému obchodovania s emisnými kvótami (ETS).

Bratislava 16. februára (TASR) - Slovensko predalo Írskej republike viac ako štyri milióny už nevyužiteľných emisných kvót AEA pridelených na obdobie rokov 2013 až 2020. Envirorezort oboznámil o predaji kvót aj vládu SR. Peniaze z predaja použije Envirofond na znižovanie emisií z verejných budov. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Kvóty svojim členským štátom pridelila Európska únia (EÚ) na účel plnenia cieľov v znižovaní emisií skleníkových plynov v rámci európskej legislatívy. Väčšina členských štátov vrátane Slovenska v období od 2013 do 2020 postupne nazbierala veľké nadbytky emisných kvót nespadajúcich do systému obchodovania s emisnými kvótami (ETS).

S kvótami AEA obchodujú výhradne štáty na rozdiel od kvót EUA, s ktorými v rámci systému obchodovania s emisnými kvótami môžu obchodovať priemyselné a energetické spoločnosti, vysvetlilo MŽP. "Na rozdiel od minulosti a známej kauzy predaja emisných kvót MŽP SR neuskutočnilo predaj cez sprostredkovateľa, ale vyjednalo predaj priamou medzištátnou dohodou," poukázalo tlačové oddelenie.

Výnosy získané z priameho predaja kvót sú príjmom Environmentálneho fondu. Môžu byť použité len v zmysle platnej legislatívy. "Peniaze z predaja kvót Írsku preto plánuje Envirofond použiť na znižovanie emisií skleníkových plynov vo verejných budovách, predovšetkým prostredníctvom zvyšovania ich energetickej účinnosti," priblížil rezort. Zároveň doplnil, že po cestnej doprave sú budovy druhým najväčším sektorom produkujúcim emisie, ktorý nie je zahrnutý v systéme ETS.

Tento krok prinesie podľa dočasne povereného ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) viacero pozitív. "Považujem za správne, ak peniaze z predaja nadbytočných emisných kvót využijeme na ich znižovanie. Zvyšovaním energetickej efektivity verejných budov zároveň prispejeme k zníženiu energetickej závislosti Slovenska na fosílnych palivách dovážaných z Ruska," poznamenal.

Ročne pridelené emisné kvóty pre roky 2013 až 2020 nie je možné prenášať do nasledujúcich období, a tak by ich nakumulovaný nadbytok Slovensku prepadol. Tieto emisné kvóty sa neobchodujú na dražbách. Ich cena je tak výsledkom bilaterálnej dohody medzi krajinami. Väčšina členských štátov za uvedené obdobie naakumulovala veľké nadbytky. Aj vďaka tomu boli podľa MŽP kupujúce štáty pri vzájomných rokovaniach vo výhodnejšej pozícii. Nedostatok emisných kvót mali iba Maltská republika, Nemecká spolková republika a Írsko.