Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Envirorezort tvrdí, že presadzoval nulovú kvótu na lov vlkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Mimovládne organizácie žiadajú zastavenie lovu vlkov a nulovú kvótu pre jeho lov v nastávajúcej poľovnej sezóne.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR tvrdí, že v rámci pracovnej skupiny presadzovalo nulovú kvótu na lov vlkov. Naďalej zastáva názor, že populácia vlka pomáha znižovať riziko šírenia afrického moru (AMO) medzi diviakmi. Uviedol to hovorca envirezortu Tomáš Ferenčák v reakcii na otvorený list ekoaktivistov týkajúci sa vlka dravého a jeho vplyvu na šírenie AMO.

Kvótami na lov vlkov pre ďalší rok sa podľa ministerstva zaoberala pracovná skupina koncom minulého roka. "Ministerstvo životného prostredia a Štátna ochrana prírody (ŠOP) ako jediné dva subjekty zastúpené v pracovnej skupine presadzovali nulovú kvótu, práve aj z dôvodu možnosti šírenia AMO na Slovensku," priblížili.

V pracovnej skupine zriadenej Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR sú však aj ďalšie subjekty, pripomenul rezort. Menoval napríklad zástupcov neziskovej organizácie VLK, poľovníkov, predstavitelia okresných úradov, zástupcu agrorezortu či poľnohospodárov.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v reakcii požiadalo environmentálne organizácie tretieho sektora, aby v súvislosti so závažnou situáciou s africkým morom ošípaných (AMO) nešírili dezinformácie a nezneužívali situáciu.

Mimovládne organizácie žiadajú zastavenie lovu vlkov a nulovú kvótu pre jeho lov v nastávajúcej poľovnej sezóne. V utorok adresovalo 28 mimovládnych organizácií výzvu ministerke pôdohospodárstva Gabriele Matečnej (SNS) a ministrovi životného prostredia Lászlóovi Sólymosovi (Most-Híd). Urobili tak aj v súvislosti s africkým morom ošípaných (AMO) u diviakov.