Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Envirorezort: V Bratislave sa uskutoční Medzinárodný deň Dunaja

Na archívnej snímke z dronu pohľad na Dunaj. Foto: TASR - Michal Svítok

Slovenské banské múzeum z Banskej Štiavnice pripravilo pátranie spojené so spoznávaním minerálov a hornín.

Bratislava 28. júna (TASR) - V utorok sa v Bratislave uskutoční Medzinárodný deň Dunaja. Jeho súčasťou bude slávnostné odovzdanie cien Dunajský majster umenia na lodi Kriváň. Podujatie organizuje Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR, ktoré o tom informovalo.

Ráno sa na loď nalodia deti zo základných škôl z pontónu pod Starým mostom zo strany bratislavského Starého Mesta. Doobeda budú eko-výchovné aktivity na nábreží Dunaja pod hradom Devín, priblížil rezort. Slávnostné odovzdanie cien sa na lodi uskutoční za účasti štátneho tajomníka envirorezortu Juraja Smatanu.

Slovenský vodohospodársky podnik a Vodohospodárska výstavba pripravila pre deti aktivity a súťaže, týkajúce sa mokradí. So Slovenskou agentúrou životného prostredia sa budú môcť žiaci dozvedieť viac o faune Chráneného vtáčieho územia Ostrovné lúky, klimatickom desatore a vyrobiť si "ostrov života".

Slovenské banské múzeum z Banskej Štiavnice pripravilo pátranie spojené so spoznávaním minerálov a hornín. Meranie a laboratórnu techniku predstaví Slovenský hydrometeorologický ústav a Výskumný ústav vodného hospodárstva. Ďalšie organizácie MŽP budú prezentovať hendikepované živočíchy, vodné a pri vode žijúce zvieratá.

"K aktivitám sa pripája aj Poriečne oddelenie poriadkovej polície Prezídia Policajného zboru s ukážkami činnosti potápačov a psov, Slovenský zväz rybárov s ukážkou živých rýb Dunaja," doplnil envirorezort.