Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Envirorezort: Zákon o výstavbe uľahčí odstraňovanie čiernych stavieb

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Konečne sa pre tvorbu územných plánov stanú záväznými aj krajinný plán, mapa povodňového rizika či zásady ochrany pamiatkového územia, priblížilo tlačové oddelenie.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Schválený zákon o výstavbe uľahčuje povolenia a realizácie vodozádržných opatrení. Zjednodušuje aj proces odstraňovania čiernych stavieb. Legislatívou sa zabezpečí účasť dotknutej verejnosti, ak sa stavebný zámer bude týkať chránenej časti prírody. Uviedlo to Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR v reakcii na schválené stavebné zákony.

"Zákon o územnom plánovaní pamätá na chránené záujmy štátu v procese tvorby územnoplánovacej dokumentácie. Konečne sa pre tvorbu územných plánov stanú záväznými aj krajinný plán, mapa povodňového rizika či zásady ochrany pamiatkového územia," priblížilo tlačové oddelenie. Na ich využívanie dohliadnu špecializované úrady v gescii MŽP. Dodalo, že kľúčovú úlohu v implementácii bude mať zákon o krajinnom plánovaní. Envirorezort ho chce do parlamentu predložiť v tomto polroku.

Správne fungujúce stavebné zákony, zákon o krajinnom plánovaní a zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA) pomôžu Slovensku zdynamizovať regulačné a povoľovacie procesy, skonštatoval minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Súčasne podľa neho pomôžu v boji s klimatickou krízou a škodcami životného prostredia.

Úrad v pôsobnosti MŽP bude povoľovať stavby, ktoré vyžadujú posúdenie vplyvov na životné prostredie, stavby v režime integrovaného povoľovania a kontroly znečisťovania životného prostredia, napríklad skládky odpadov, a tiež vodné stavby. Tieto stavby bude aj overovať a kolaudovať.

Envirorezort tvrdí, že zdĺhavosť posudzovania stavebných projektov sa nebude riešiť na úkor posudzovania vplyvov na životné prostredie. "To bude vďaka novej legislatíve povinné," poukázalo ministerstvo.

Parlament v stredu (27. 4.) schválil tri právne normy z dielne vicepremiéra Štefana Holého (Sme rodina), a to zákon o územnom plánovaní, zákon o výstavbe a novelu zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy.