Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Envirorezort: Zmena v riadení NP je kľúčová pre naštartovanie reformy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Miroslav Košírer

Návrh prevodu pozemkov v národných parkoch pod ochranárov je podľa KDH nedomyslený, deje sa neštandardne a vyvoláva napätie.

Bratislava 17. júna (TASR) - Prevod správy štátnych lesných pozemkov v národných parkoch pod ochranárov je kľúčový pre naštartovanie reformných zmien v ich riadení. Pre envirorezort je dôležité, aby sa transformácia národných parkov mohla realizovať k 1. januáru budúceho roka. Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. Reagovalo tak na mimoparlamentné KDH, ktoré žiada stiahnuť poslanecký návrh novely zákona o ochrane prírody a predložiť vládny návrh.

Envirorezort podporuje poslaneckú legislatívnu zmenu, ktorá zlepší situáciu v chránených oblastiach. "Ak sa Národná rada SR rozhodne pre tento historický krok, tak po 73 rokoch od formálneho vyhlásenia prvého národného parku bude mať Slovensko skutočné národné parky, ktoré budú spravovať a chrániť prírodné bohatstvo," tvrdí tlačové oddelenie.

KDH poukazuje, že tak závažná novela zákona o prevode pozemkov musí byť predložená ako vládny návrh, ktorý si vyžiada medzirezortné pripomienkové konanie orgánov štátnej správy i dotknutých inštitúcií. Ministerstvo deklaruje, že poslanecký návrh prejde medzirezortným pripomienkovým konaním. Vytvorí aj priestor na konzultácie s verejnosťou, samosprávou a lesníkmi, v rámci ktorých vyhodnotí pripomienky všetkých subjektov. Rovnako tak plánuje odborné podujatia so zapojením akademickej obce. "O presných termínoch budú samosprávy, lesníci a verejnosť včas informovaní," uviedlo tlačové oddelenie.

Návrh prevodu pozemkov v národných parkoch pod ochranárov je podľa KDH nedomyslený, deje sa neštandardne a vyvoláva napätie. Nový správca pozemkov, ktorým by mala byť Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR, nemá vybudované materiálne, technické ani personálne kapacity, poukazuje KDH. Z návrhu podľa hnutia nie je zrejmé ani to, akým spôsobom a z akých zdrojov sa bude starostlivosť o pozemky realizovať.

Zmenu v riadení národných parkov ohlásil šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO) s tým, že ju prinesie novela zákona o ochrane prírody, ktorú envirorezort posúva do legislatívneho procesu. Novelu napokon predložili do parlamentu koaliční poslanci.

Poslankyňa parlamentu Anna Zemanová (SaS) pre TASR potvrdila, že o takýto postup požiadal Budaj. Ten iniciatívu poslancov víta, pretože sa množia rôzne prekážky pri prijímaní legislatívy. Takýto postup však kritizuje ministerstvo pôdohospodárstva.