Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Envirorezort zvýši odškodné za ujmu spôsobenú chráneným živočíchom

Na snímke budova Ministerstva životného prostredia SR na Námestí Ľudovíta Štúra v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Vlaňajší smrteľný útok medveďa na človeka v Liptovskej Lúžnej podľa envirorezortu poukázal na to, že je potrebné zvýšiť odškodné, ktoré sa od roku 2014 nemenilo.

Ružomberok/Bratislava 15. novembra (TASR) – Náhrada nemajetkovej ujmy a škody na živote spôsobenej chráneným živočíchom by sa po novom mala trvale zvýšiť. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) v tejto súvislosti pripravuje legislatívnu zmenu. Pre TASR to v utorok uviedli z oddelenia komunikácie MŽP. Vlaňajší smrteľný útok medveďa na človeka v Liptovskej Lúžnej podľa envirorezortu poukázal na to, že je potrebné zvýšiť odškodné, ktoré sa od roku 2014 nemenilo.

"Legislatívna zmena je súčasťou pripravovanej novely zákona o ochrane prírody, ktorá bude predložená ešte v tomto roku," konkretizovali z oddelenia komunikácie.

MŽP zároveň vyjadrilo ľútosť nad minuloročným úmrtím 57-ročného muža z Liptova a dosahom udalosti na jeho rodinu. Dodalo, že robí potrebné kroky smerujúce k vyplateniu nemajetkovej ujmy pozostalým. "Nemajetkovú ujmu vo výške 60.000 eur si v žalobe uplatnili žalobkyne a súd im ju v tejto výške priznal. MŽP sa neodvolalo voči rozhodnutiu ružomberského okresného súdu kvôli výške odškodnenia, ale voči určeniu štátnej inštitúcie zodpovednej za vyplatenie nemajetkovej ujmy. Odvolací súd potvrdil rozhodnutie okresného súdu," podotkol envirorezort s tým, že toto rozhodnutie rešpektuje.

Minuloročná a zároveň prvá tragická udalosť úmrtia človeka spôsobená útokom medveďa je prvou svojho druhu na Slovensku.