Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Envirorezort zvyšuje finančnú podporu triedenia komunálnych odpadov

Ilustračné foto. Foto: TASR

Ak predložené projekty samospráv budú kvalitné a presiahnu disponibilnú alokáciu výzvy, rezort životného prostredia môže opätovne pristúpiť k zvýšeniu prostriedkov a podporiť ďalšie zariadenia.

Bratislava 4. februára (TASR) - Od začiatku roka 2023 už nebude možné ukladať neupravený zmesový odpad na skládky komunálnych odpadov. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pomáha samosprávam pri budovaní zariadení na mechanicko-biologickú úpravu zmesových komunálnych odpadov. V tejto súvislosti zvyšuje objem finančných prostriedkov na podporu projektov zameraných na výstavbu zariadení na mechanicko-biologickú úpravu zmesových komunálnych odpadov. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie envirorezortu.

MŽP zverejnilo 28. januára usmernenie k výzve zameranej na mechanicko-biologickú úpravu zmesových komunálnych odpadov. Týmto usmernením sa zvýšili finančné prostriedky zo zdrojov EÚ z pôvodných šesť miliónov eur na desať miliónov eur. "Pri využití celej disponibilnej alokácie z fondov EÚ spolu so zdrojmi zo štátneho rozpočtu a spolufinancovaním z prostriedkov prijímateľov by tak celkové investície na budovanie zariadení na mechanicko-biologickú úpravu zmesových komunálnych odpadov prekročili 11,7 milióna eur," uviedol envirorezort.

Ak predložené projekty samospráv budú kvalitné a presiahnu disponibilnú alokáciu výzvy, MŽP môže opätovne pristúpiť k zvýšeniu prostriedkov a podporiť ďalšie zariadenia. V prípade nedostatočného dopytu zo strany žiadateľov MŽP pristúpi k ukončeniu výzvy. Presný termín uzavretia výzvy bude zverejnený najneskôr mesiac pred plánovaným uzavretím výzvy.

MŽP pokračuje v úpravách a zvyšovaní alokácií vo výzvach z operačného programu Kvalita životného prostredia, ktorých cieľom je zdravšie a čistejšie Slovensko. V závere roku 2021 poskytlo dodatočnú dotáciu 72,4 milióna eur z tohto operačného programu na podporu budovania verejných kanalizácií, čistiarní odpadových vôd a súbežnú výstavbu verejných vodovodov.