Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Envirorezort: Reforma národných parkov umožní dokončenie zonácií

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Envirorezort hovorí, že návrh odstraňuje anomáliu, keď správu štátnych pozemkov na území národných parkov vykonávajú dva subjekty štátu s protichodným zameraním.

Bratislava 3. septembra (TASR) - Reforma národných parkov vytvorí priestor na dokončenie zonácií, ako aj na realizáciu záväzku vlády presadzovať najmä na štátnych pozemkoch obmedzenia, ktoré vyplývajú z ochrany prírody. Pre TASR to v reakcii na tvrdenia mimoparlamentného KDH uviedlo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

Podľa kresťanských demokratov poslanecká novela, ktorou sa majú štátne pozemky v národných parkoch previesť pod ochranárov, v aktuálnom znení nezabezpečí lepšiu ochranu chránených území. Tvrdí, že sa ňou neriešia skutočné problémy v národných parkoch a vyvoláva veľkú neistotu u dotknutých subjektov.

Envirorezort hovorí, že návrh odstraňuje anomáliu, keď správu štátnych pozemkov na území národných parkov vykonávajú dva subjekty štátu s protichodným zameraním. Zdôraznil, že mu ide o ochranu lesov a ministerstvu pôdohospodárstva o hospodárenie aj na lesných územiach.

Návrh zákona sa podľa MŽP nedotýka neštátnych vlastníkov, ale, naopak, v rámci nastávajúcich procesov zonácií umožní spravodlivejšie vysporiadanie sa s požiadavkami neštátnych vlastníkov lesov, keďže štát bude obmedzovať primárne seba.

Ministerstvo tiež tvrdí, že KDH nepredkladá žiadne alternatívy, ktorými by odpovedalo na bezprecedentnú krízu biodiverzity, vymieranie druhov a zhoršovanie vodozádržných funkcií lesa. "MŽP vykonalo široké odborné konzultácie osobitne pre každý národný park, a to za účasti všetkých relevantných strán ďaleko nad rámec bežného pripomienkového konania," doplnil rezort.

Dodal, že v medzirezortnom pripomienkovom konaní je aj právna úprava novely zákona o environmentálnom fonde, ktorá výrazne zjednoduší financovanie opatrení na zabránenie rozšírenia kalamity podkôrneho hmyzu.