Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

EP podporil pozíciu k Aarhuskému dohovoru OSN, ktorú vyrokoval Hojsík

Na archívnej snímke poslanec Európskeho parlamentu (EP) Martin Hojsík. Foto: TASR - Jakub Kotian

Chcem, aby Slovensko súhlasilo a podporilo demokratickejšiu a transparentnejšiu Európu a podporilo pozíciu europarlamentu, opísal situáciu Hojsík.

Brusel 21. mája (TASR) - Európsky parlament (EP) vo štvrtok veľkou väčšinou hlasov podporil legislatívu k Aarhuskému dohovoru OSN o prístupe k informáciám, účasti verejnosti na rozhodovaní a prístupe k právnej ochrane v záležitostiach životného prostredia. Rokovania za liberálnu frakciu viedol slovenský europoslanec Martin Hojsík (PS).

Hojsík pre TASR uviedol, že jeho prioritou bolo presadiť posilnenie ochrany zdravia a životného prostredia a súčasne posilnenie demokratického charakteru Európskej únie.

"Úspešné hlasovanie v Európskom parlamente je pre mňa odmenou za veľa odrobenej práce – čo je však dôležitejšie, je ďalším krokom k posilneniu demokratického charakteru Európskej únie a k účinnejšiemu boju za ochranu životného prostredia. Potrebujeme dosiahnuť, aby rozhodnutia Európskej komisie boli vždy v súlade s európskymi zákonmi a súčasne aby verejnosť mala možnosť odvolať sa proti jej rozhodnutiam. Európske inštitúcie musia byť zodpovedné za svoje rozhodnutia z hľadiska životného prostredia," vysvetlil europoslanec z tábora liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE).

Spresnil, že príroda, voda či ryby, ktoré v nej plávajú, sa nemôžu samy brániť pred súdom. Túto úlohu má na pleciach občianska spoločnosť a aby jej to bolo umožnené, musí EÚ plne prijať odporúčania Aarhuského dohovoru, ku ktorému sa zaviazala. "Občania a občianky Únie tak dostanú do rúk veľmi silný nástroj na boj za ochranu svojho zdravia a životného prostredia,” uviedol.

Podľa jeho slov to v praxi bude znamenať, že občania EÚ dokážu zastaviť škodlivé rozhodnutie už na európskej úrovni a nebudú musieť čakať na to, kým tieto rozhodnutia prevezmú členské krajiny. To výrazne skráti čas a možné škody. A budú môcť zastaviť aj financovanie projektov, ktoré škodia zdraviu a životnému prostrediu.

"Teraz je na ťahu Rada EÚ, teda členské štáty, ktoré v tomto momente finalizujú svoju pozíciu. Dôležitý bude aj postoj Slovenska. Chcem, aby Slovensko súhlasilo a podporilo demokratickejšiu a transparentnejšiu Európu a podporilo pozíciu europarlamentu," opísal situáciu Hojsík a dodal, že aktuálnu pozíciu ministerstva životného prostredia SR v tejto záležitosti zatiaľ nepozná.

Poslanci EP podporili návrh frakcie RE vyrokovaný Martinom Hojsíkom v pomere 553 hlasov za a 62 proti, pričom 78 poslancov sa hlasovania zdržalo. Vyjednávania s eurokomisiou a Radou EÚ sa začnú v júli.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)