Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

EP prijal uznesenie M. Lexmann o zatknutí kardinála J.Zena v Hongkongu

Na snímke europoslankyňa Miriam Lexmann. Foto: TASR - Jakub Kotian

Lexmann uviedla, že spolu s kolegami z Medziparlamentnej aliancie pre Čínu (IPAC) zareagovali ihneď po zatknutí kardinála a vyzvali čínske orgány na jeho okamžité prepustenie.

Brusel/Štrasburg 7. júla (TASR) - Európsky parlament (EP) vo štvrtok v Štrasburgu veľkou väčšinou hlasov prijal uznesenie o nedávnom zatknutí kardinála Josepha Zena v Hongkongu. Iniciátorkou a autorkou uznesenia je slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH), informuje spravodajca TASR.

Europoslankyňa upozornila, že zatknutý bývalý hongkonský biskup, kardinál Joseph Zen bol spoločne s ďalšími spolupracovníkmi správcom Fondu humanitárnej pomoci (612), ktorý pomáha prodemokratickým, prenasledovaným, súdeným a väzneným Hongkončanom a ich rodinám.

"Kardinál Zen je symbolom hongkonského boja za slobodu a demokraciu. Tieto hodnoty začala v posledných rokoch neraz až brutálne porušovať Čínska komunistická strana, ktorá prestala rešpektovať medzinárodné dohovory chrániace politickú autonómiou Hongkongu", uviedla slovenská europoslankyňa.

Európski zákonodarcovia v prijatom uznesení vyzývajú členské krajiny EÚ, aby boli nápomocné prenasledovaným prodemokratickým aktivistom a všemožne podporili kardinála Zena a všetkých prenasledovaných, súdených a väznených náboženských lídrov. Europoslanci rovnako vyzvali všetky demokratické krajiny a OSN, aby spoločne zvýšili diplomatické úsilie na prepustenie zadržaných, ukončenie prenasledovania a porušovania ľudských práv.

Lexmann uviedla, že spolu s kolegami z Medziparlamentnej aliancie pre Čínu (IPAC) zareagovali ihneď po zatknutí kardinála a vyzvali čínske orgány na jeho okamžité prepustenie. "Aktuálne uznesenie Európskeho parlamentu, ktorého som autorkou, dôrazne apeluje na stiahnutie všetkých obvinení voči kardinálovi Zenovi a jeho spolupracovníkom a vyzýva EÚ, aby prijala sankcie voči tým, ktorí sú zodpovední za pokračujúce porušovanie ľudských práv v tejto enkláve," opísala situáciu.

Europoslankyňa Lexmann dlhodobo poukazuje na alarmujúcu ľudsko-právnu situáciu v Číne a bezpečnostnú hrozbu, ktorú tamojšia totalitná komunistická strana predstavuje pre demokratický svet.

Európsky parlament vo svojej štvrtkovej rezolúcii tiež vyzýva EÚ, aby prehodnotila Dohodu medzi Európskym spoločenstvom a Hongkongom/Čínou o spolupráci v colných záležitostiach, ako aj štatút Hongkonského hospodárskeho a obchodného úradu v Bruseli a kreslo Hongkongu vo Svetovej obchodnej organizácii (WTO). "Cieľom je, aby Čínska komunistická strana neprofitovala z Hongkongu ako slobodného mesta a zároveň ničila jeho autonómiu, slobodu, ochranu základných práv, vrátane slobody náboženského vyznania a pošliapavala tak ľudskú dôstojnosť," upozornila Lexmann, na ktorú Čína v marci 2021 uvalila sankcie pre jej ľudskoprávne aktivity.





(spravodajca TASR Jaromír Novak) erk