Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Europarlament žiada opatrenia pre ženy v oblasti starostlivosti o deti

Ilustračná snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD) spresnila, že ženy sú vystavované väčšiemu riziku chudoby a sociálneho vylúčenia.

Brusel/Štrasburg 8. júla (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v priebehu júlového plenárneho zasadnutia v Štrasburgu vyzvali Európsku komisiu a členské štáty EÚ, aby riešili nerovnosti, ktorým čelia ženy v Únii, ako sú prekážky na trhu práce a prístup k cenovo dostupnej starostlivosti o deti. Túto výzvu podporili aj slovenské europoslankyne, informuje spravodajca TASR.

Miriam Lexmann (KDH) upozornila, že pretrvávajúca chudoba u žien je, žiaľ, fenoménom, s ktorým sa Únii doteraz nepodarilo vyrovnať. "Preto som rada, že Európsky parlament prijal správu, ktorá navrhuje konkrétne riešenia. Chudoba žien súvisí najmä s rozdielom v odmeňovaní, následným rozdielom v dôchodkoch, ako aj s tým, že starostlivosť o deti a príbuzných odkázaných na opatrovanie je väčšinou na ich pleciach," povedala.

Slovenská europoslankyňa pripomenula, že súčasný sociálny systém ženy za čas strávený starostlivosťou o iné osoby neodmeňuje, ale ich trestá. Lexmann podľa svojich slov aj preto dlhodobo žiada zmenu nastavenia dôchodkového systému tak, aby viac oceňoval obdobia strávené starostlivosťou o deti či príbuzných a zhodnotil tieto obdobia v nároku na starobný dôchodok.
Na archívnej snímke z 24. septembra 2021 europoslankyňa Miriam Lexmann.
Foto: TASR - Jakub Kotian

"Takisto som sa zasadila o to, aby bola lepšie ohodnotená starostlivosť o deti počas materskej a rodičovskej dovolenky," uviedla Lexmann. Podľa jej slov sa jej tento prístup podarilo presadiť do niekoľkých správ europarlamentu s tým, že upozornila najmä na veľký prínos takejto starostlivosti pre celú spoločnosť.

"Taktiež sa mi podarilo presadiť, že Správa o európskych opatreniach v oblasti starostlivosti, ktorú sme tiež prijali tento týždeň, obsahuje požiadavku na lepšie podmienky pre neformálnych opatrovateľov vrátane finančnej a psycho-sociálnej podpory a odľahčovacej služby," odkázala.

Europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD) spresnila, že ženy sú vystavované väčšiemu riziku chudoby a sociálneho vylúčenia. Osobitne sú podľa nej ohrozené osamelé matky, pri ktorých nedostatok zdrojov zasahuje ich deti, ktoré sú najzraniteľnejšou skupinou.
Na archívnej snímke z 3. mája 2019 eurposlankyňa Monika Beňová počas rozhovoru pre TASR v Štrasburgu.
Foto: TASR Michal Svítok

"Vďaka pretrvávajúcim rodovým nerovnostiam majú, bohužiaľ, ženy omnoho menšiu šancu zabezpečiť si pre seba a svoje deti slušný a dôstojný život," zhodnotila situáciu.

Pripomenula, že Európska záruka pre deti je nástrojom, ktorý má pomôcť, aby mali deti ohrozené chudobou prístup k základným službám, akými sú zdravotná starostlivosť či vzdelanie. To však podľa nej nestačí a je potrebné, aby na tento nástroj nadväzovali konkrétne opatrenia zabraňujúce rozširovaniu chudoby žien.

Jedným z ich výsledkom musí byť rýchlejšie zmenšovanie mzdových rozdielov medzi ženami a mužmi. "V niektorých krajinách sa osvedčilo nastavenie nejakej maximálnej úrovne takéhoto rozdielu, ktorej prekročenie je následne sankcionované," upozornila Beňová.

spravodajca TASR Jaromír Novak