Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

E. Pfundtner: Snažíme sa riešiť situáciu na Okresnom súde Bratislava I

Ilustračné foto. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

Štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti zdôraznila, že na súdoch sú vytvorené voľné miesta, rezort však podľa jej slov nevie zabezpečiť, aby boli aj obsadené.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Situáciu na Okresnom súde (OS) Bratislava I sa snaží Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR riešiť, vytvorené sú voľné miesta a je výzvou pre predsedu súdu ich personálne obsadiť. V súvislosti s problémami so zápismi do obchodného registra na súde to po stredajšom rokovaní vlády povedala štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Edita Pfundtner.

"Ide o súd, ktorý je asi najviac zaťažený predmetnou obchodnou agendou. Spôsobuje nám problémy súčasná platná legislatíva, ktorá hovorí, že v určitých termínoch sa musia zapísať koneční užívatelia výhod do našich registrov," priblížila Pfundtner.

Zdôraznila, že na súdoch sú vytvorené voľné miesta, rezort však podľa jej slov nevie zabezpečiť, aby boli aj obsadené. Poukázala zároveň na zvýšenú fluktuáciu zamestnancov na predmetnom súde. "Je to rozhodne veľká výzva pre pána predsedu OS Bratislava I, aby sa to snažil aj personálne zabezpečiť," skonštatovala.

Poukázala aj na kompetencie predsedov jednotlivých súdov. Pripustila, že organizáciou práce na súdoch by sa dalo problematickú situáciu riešiť dočasne.

Predseda OS Bratislava I Ján Golian upozornil, že vyhláška, podľa ktorej sa prerozdeľujú sudcovia na konkrétne súdy, nezohľadňuje metropolitné postavenie OS Bratislava I v otázke obchodného registra. Práve metropolitný charakter súdu sa pretavuje podľa jeho slov v niekoľkonásobne zvýšený počet podaní na obchodný register. Poukázal na to, že nápad na bratislavskom súde je niekoľkonásobne vyšší ako na iných registrových súdoch.