Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Prokuratúra: Novela Trestného zákona umožní viesť viac vyšetrovaní

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Navrhovanú legislatívu z dielne rezortu spravodlivosti ešte musí odobriť vláda a potom aj Národná rada SR.

Bratislava 8. februára (TASR) - Navrhovaná úprava trestných sadzieb v rámci novely Trestného zákona umožní Európskej prokuratúre (EPPO) viesť na Slovensku viac vyšetrovaní podvodov páchaných proti rozpočtu EÚ. TASR sprostredkoval stanovisko EPPO európsky delegovaný prokurátor Martin Pacalaj. Navrhovanú legislatívu z dielne rezortu spravodlivosti ešte musí odobriť vláda a potom aj Národná rada SR.

"EPPO víta predkladaný návrh novely Trestného zákona v časti, v ktorej okrem iného presadzuje zníženie trestných sadzieb za trestný čin subvenčného podvodu a, naopak, zvýšenie trestných sadzieb za trestný čin poškodzovania finančných záujmov EÚ, čo umožní širší výkon právomoci EPPO v súlade s platným právom EÚ," priblížila Európska prokuratúra.

Poukázala na to, že trestné sadzby sú na Slovensku pri trestnom čine subvenčného podvodu v súčasnosti nastavené prísnejšie ako pri trestnom čine poškodzovania finančných záujmov EÚ. Hoci má EPPO vecnú pôsobnosť vo veciach podvodov proti rozpočtu EÚ, pri súbehu oboch trestných činov musí v dôsledku nepriaznivého pomeru trestných sadzieb viesť vyšetrovanie Úrad špeciálnej prokuratúry.

"Doposiaľ európski delegovaní prokurátori na vnútroštátnej úrovni konajúci v mene EPPO v rámci SR začínali vyšetrovanie v približne 50 veciach ročne, pričom po sprísnení trestných sadzieb v prospech podvodov proti rozpočtu EÚ sa odhaduje až do 100 začatých vyšetrovaní ročne," dodala Európska prokuratúra.

Upozornila, že členské štáty EÚ majú povinnosť prijímať rovnaké opatrenia na ochranu proti podvodom postihujúcim finančné záujmy EÚ, ako prijímajú na ochranu proti podvodom postihujúcim ich vlastné finančné záujmy. "EPPO vyslovuje presvedčenie, že úpravou príslušných trestných sadzieb v rámci predkladanej novely Trestného zákona bude dosiahnutá zásada rovnakej ochrany finančných záujmov národných a finančných záujmov EÚ," doplnila EPPO.

Na ilustráciu uviedla, že pri spáchaní obzvlášť závažného zločinu subvenčného podvodu spôsobením škody veľkého rozsahu je v súčasnosti možné páchateľa na Slovensku postihnúť trestom odňatia slobody v rozpätí desiatich až 15 rokov, pričom za zločin poškodzovania finančných záujmov EÚ len v rozpätí siedmich až 12 rokov.

Navrhovaná novela Trestného zákona kladie podľa rezortu spravodlivosti okrem iného dôraz na restoratívnu justíciu, ukladanie alternatívnych trestov, odlíšenie dílerov od užívateľov drog či na harmonizáciu trestných sadzieb. Do prípravy legislatívy bolo zapojených vyše 110 odborníkov. Legislatívny návrh dala ešte vlani v septembri opätovne do medzirezortného pripomienkového konania exministerka Mária Kolíková (SaS). Subjekty k návrhu vzniesli 597 pripomienok, z toho 197 zásadných a jednu hromadnú.