Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ERGA navrhuje zjednotiť pravidlá politickej reklamy v online priestore

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

ERGA zdôrazňuje, že pri súčasnej rôznorodosti definície politickej reklamy, ktorú používajú digitálne platformy, sú potrebné jednotné pravidlá.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Európska skupina regulátorov pre audiovizuálne mediálne služby (ERGA) navrhuje zadefinovať jednotné celoeurópske pravidlá pre online politickú reklamu a posudzovanie jej transparentnosti. Podľa skupiny regulátorov to umožní efektívnejšiu reguláciu v oblasti politickej reklamy, ktorá sa v jednotlivých členských štátoch EÚ výrazne odlišuje a prispeje tak k ochrane pred šírením dezinformácií, devalvujúcich férovú politickú súťaž.

ERGA svojím návrhom participuje na verejnej konzultácii k avizovanej príprave legislatívneho návrhu na zvýšenie transparentnosti sponzorovaného online politického obsahu, ktorý oznámila Európska komisia v rámci akčného plánu európskej demokracie.

ERGA zdôrazňuje, že pri súčasnej rôznorodosti definície politickej reklamy, ktorú používajú digitálne platformy, sú potrebné jednotné pravidlá. "Pre väčšiu právnu istotu a účinné presadzovanie povinnosti transparentnosti príslušnými regulačnými orgánmi je podľa ERGA potrebné jednotné vymedzenie politickej reklamy, pričom nie je úlohou digitálnych platforiem, ale spoločnosti, prísť s takouto definíciou," tlmočila postoj ERGA hovorkyňa slovenskej Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Ivana Čaučíková.

ERGA zároveň navrhuje ustanoviť jednotné pravidlá transparentnosti politickej reklamy v celej Európe "Je tiež potrebné zvýšiť verejný dohľad nad takýmito pravidlami," dodala hovorkyňa slovenského regulačného orgánu v oblasti audiovizuálnych médií.

Členské štáty by mali podľa skupiny regulátorov dostať dostatočný priestor na prispôsobenie jednotných pravidiel ich existujúcim vnútroštátnym predpisom, aby získali výraznejší manévrovací priestor pri implementácii.