Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ESĽP: Prevádzkovateľ portálu je zodpovedný za diskusiu pod článkom

Foto: TASR/AP

To je odkaz Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), ktorý vyplynul z rozsudku vyneseného v kauze spravodajského portálu Delfi AS proti Estónsku.

Bratislava 18. júna (TASR) – Prevádzkovateľ internetového portálu nesie zodpovednosť za vyjadrenie tretích osôb, ktoré sa zúčastnia diskusie pod článkom. To je odkaz Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), ktorý vyplynul z rozsudku vyneseného v kauze spravodajského portálu Delfi AS proti Estónsku.

Informáciu o rozsudku dnes na stránke ministerstva spravodlivosti zverejnila zástupkyňa Slovenska pred ESĽP Marica Pirošíková. Zdôraznila, že išlo o prvý prípad, v ktorom sa európsky súd zaoberal zodpovednosťou za obsah komentárov zverejnených na internetovom spravodajskom portáli.

Estónsky portál ani opakovane neuspel v Štrasburgu. Jeho sťažnosť za zásah do slobody prejavu odmietol ESĽP už v októbri 2013. Keďže prípad vyvolal závažné otázky interpretácie dohovoru, ktorým sa súd riadi, zaoberala sa ním aj jeho veľká komora. Rozsudok vyniesla v utorok (16.6.).

Vo verdikte veľká komora poukázala na to, že najväčšia výhoda internetu – ako bezprecedentnej platformy umožňujúcej uplatnenie slobody prejavu – prináša aj nebezpečenstvo šírenia nenávistných prejavov a vyjadrení nabádajúcich na násilie po celom svete za veľmi krátky čas, ktoré neobmedzene dlho zostávajú prístupné, hoci zasahujú do práv na ochranu osobnosti, priblížila Pirošíková.

Delfi AS je jedným z najväčších estónskych spravodajských portálov. V januári 2006 publikovala článok o lodnej spoločnosti, ktorá zmenila trasy niektorých trajektov na ostrovy a kvôli tomu dala rozbiť trasu medzi ostrovmi ľadoborcom. Spôsobila tým niekoľkotýždňové posunutie otvorenia ciest po pevnom ľade – rýchlejšieho a lacnejšieho spojenia s ostrovmi než trajektom. Pod článkom mohli čitatelia diskutovať, pričom niektoré komentáre obsahovali hanlivé a výhražné texty voči lodnej spoločnosti.

Portál musel na základe rozhodnutia estónskeho súdu zaplatiť odškodnenie vo výške, v prepočte 320 eur lodnej spoločnosti za to, že diskusia pod článkom o nej obsahovala nenávistné, miestami vulgárne, verbálne útoky, pričom mnohé z nich nabádali aj na násilie. ESĽP skonštatoval, že takýmto výrokom Dohovor ochranu neposkytuje, a preto ani ich autori nepožívajú v tomto smere slobodu prejavu.

Ústrednou otázkou sporu podľa Pirošíkovej bolo, či prevádzkovateľ internetového portálu nesie zodpovednosť za vyjadrenia tretích osôb, ktoré sa zúčastnia diskusie pod článkom. Veľká komora považovala v tomto prípade za kľúčový extrémny charakter komentárov a skutočnosť, že Delfi AS je profesionálne spravovaný spravodajský portál prevádzkovaný na komerčnom základe, ktorý ekonomicky profituje z množstva komentárov.

Portál mal nad svojím obsahom kontrolu, diskutujúci nemali možnosť stiahnuť už raz zverejnené príspevky, pod článkami mohli diskutovať anonymne, bez povinnosti registrovať sa. Obete ich prejavov nemali možnosť vyvodiť priamu zodpovednosť pôvodcu vyjadrení. Prevádzkovateľ portálu nedokázal, aj napriek mechanizmu filtrovania verbálnych útokov, zabrániť zverejneniu nenávistných prejavov a vyhrážok voči majiteľovi lodnej spoločnosti, ktoré zostali verejne dostupné počas šiestich týždňov.

Zásah do slobody prejavu spoločnosti Delfi AS bol preto podľa veľkej komory oprávnený a nevyhnutný v demokratickej spoločnosti na ochranu práv iných osôb, konkrétne práva na rešpektovanie súkromného života. Veľká komora zároveň upozornila, že závery prípadu sa vzťahujú výlučne na prevádzkovanie spravodajských portálov.