Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Súd priznal obžalovaným z vraždy v Moste pri Bratislave 9000 eur

Európsky súdny dvor pre ľudské práva (ESLĽP), (European Court of Human Rights, Cour Européenne des Droits de l´Hommevo) vo francúzskom Štrasburgu. Foto: TASR/AP

ESĽP priznal každému zo sťažovateľov sumu 9000 eur ako náhradu nemajetkovej ujmy a sumu 250 eur ako náhradu nákladov a výdavkov spojených s konaním, spresnil rezort spravodlivosti.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) priznal na doživotie odsúdenému Branislavovi Adamčovi a Jozefovi B. pre dlhotrvajúce súdne prieťahy odškodnenie 9000 eur. Obaja sú obžalovaní z vraždy v Moste pri Bratislave z roku 2004, pri ktorej zahynul chlapec a družka jeho otca. Priznané sumy zaplatí Slovenská republika. Informuje o tom Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR na svojej stránke.

Obaja sa na ESĽP sťažovali na neprimeranú dĺžku trestného konania, vedeného proti nim na Okresnom súde Bratislava I. To pred prvostupňovým súdom trvalo viac ako 13 rokov. "Sťažovatelia sa obrátili aj na Ústavný súd SR, ktorý nálezom zo 16. júna 2020 rozhodol, že v konaní došlo k porušeniu ich práv a priznal každému z nich primerané finančné zadosťučinenie vo výške 4000 eur," pripomenulo MS.

ESĽP však vo svojom rozsudku odmietol námietku vlády, že sťažovatelia vzhľadom na nález Ústavného súdu stratili postavenie obetí porušenia Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Súd poukázal na to, že konanie voči obžalovaným trvá už 13 rokov, medzi pojednávaniami boli intervaly od troch mesiacov do dvoch rokov, pričom posledné pojednávanie sa uskutočnilo ešte v roku 2016 a pred dvomi rokmi bola vec opäť pridelená novému sudcovi.

"ESĽP preto rozhodol, že dĺžka konania je nezlučiteľná s požiadavkou primeranej lehoty, došlo k porušeniu práva sťažovateľov. ESĽP priznal každému zo sťažovateľov sumu 9000 eur ako náhradu nemajetkovej ujmy a sumu 250 eur ako náhradu nákladov a výdavkov spojených s konaním," spresnilo MS.

Krajský súd (KS) v Bratislave zatiaľ nerozhodol, či v dlhoročne neuzavretej kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave bude napokon rozhodovať Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku. V prípade sa riadne nepojednávalo viac ako päť rokov. Dôvodom bolo, že od leta 2020 bol totiž určený v poradí už tretí zákonný sudca. Už v roku 2016 odišiel prvý sudca v prípade Ján Jamrich do dôchodku a následne po ňom zostal na začiatku roku 2020 sudca Roland Kemény dlhodobo práceneschopný a jeho prípady sa tak prerozdelili.

V prípade sú okrem na doživotie odsúdeného Branislava Adamča a Karola M. spoluobžalovaní Jozef B. a Nikola P.

Mladú ženu a desaťročného chlapca zastrelili v Moste pri Bratislave na konci roka 2004. Obeťou útoku mal byť otec zabitého chlapca a druh zabitej ženy, expolicajt Juraj Gála.