Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

ESO predstiera šetrenie a sleduje ovládnutie rozhodovania v regiónoch

Na snímke vľavo poslankyňa Lucia Žitňanská a vpravo poslanec Miroslav Beblavý (obaja SDKÚ-DS) Foto: TASR/Martin Baumann

Výsledkom druhej etapy reformy ESO má byť zánik 248 úradov miestnej štátnej správy a následný vznik 72 okresných úradov.

Bratislava 14. mája (TASR) - Predstierať šetrenie aj na strane štátu a ovládnutie majetku, personálií a rozhodovania na regionálnej úrovni. To sú podľa poslanca SDKÚ-DS Miroslava Beblavého skutočné ciele reformy ESO (Efektívna, Otvorená a Spoľahlivá štátna správa). Návrh jej druhej etapy z dielne ministerstva vnútra aktuálne zamestnáva poslancov NR SR.

"Prednostovia okresných úradov, menovaní vládou, budú mať na starosti ovládanie majetku vo svojej pôsobnosti. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) si tak buduje svoju mocenskú pozíciu. Výhody potečú primárne jemu, náklady nám všetkým," odkázal ministrovi Beblavý s tým, že ESO nie je skutočnou reformou a SDKÚ-DS ju preto nepodporí.

Cieľom reformy, o ktorom hovorí minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), teda lepších službách pre občana a finančných úsporách, Beblavý neverí. "Ľudia najčastejšie využívajú úrad práce, Sociálnu poisťovňu, finančnú správu a políciu. Tieto štyri úrady nie sú reformou nijako dotknuté. Je teda problematické uveriť, že cieľom reformy sú lepšie služby, keď sa nedotýka primárne tých úradov, s ktorými prichádza občan najčastejšie do styku," argumentoval Beblavý.



Na margo deklarovaných úspor, ktoré podľa Kaliňáka dosiahnu stovky miliónov eur, Beblavý poznamenal, že v doložke vplyvov k aktuálnemu zákonu je uvedená úspora 2,2 milióna eur ročne. "Ministrom používané sumy musím zatiaľ považovať za propagačné bez reálneho základu. Je potrebné vedieť, či sa to nedeje len kreatívnym účtovníctvom. Tieto dva ciele teda nie sú skutočnými cieľmi reformy, lebo nesedia s tým, čo je v nej reálne napísané," dodal.

Anton Martvoň (Smer-SD) sa domnieva, že Beblavý zmyslu reformy ESO nerozumie. "Je to najväčšia reforma od čias deformy pána Nižňanského, teda vášho odborníka na verejnú správu. Vďaka nemu teraz občan nevie, kam sa obrátiť, keď chce niečo vybaviť. Práve táto reforma to mení. Chvalabohu, že s ňou minister prichádza," odkázal Beblavému.

Výsledkom druhej etapy reformy ESO má byť zánik 248 úradov miestnej štátnej správy a následný vznik 72 okresných úradov. Na jeseň sa tak majú zrušiť obvodné úrady životného prostredia, obvodné úrady pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie, obvodné lesné úrady, obvodné pozemkové úrady a správy katastra. Ich pôsobnosť sa má presunúť na integrovaný miestny orgán štátnej správy s novým názvom okresný úrad. V Bratislave a Košiciach bude po jednom okresnom úrade.

Prvá fáza reformy ESO znamenala zánik 64 špecializovaných krajských úradov, ktorých pôsobnosť a kompetencie sa presunuli od januára 2013 na iné štátne inštitúcie. Zrušené boli krajské úrady životného prostredia, krajské úrady pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie či krajské pozemkové, lesné a katastrálne úrady.