Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ešte sa nerozhodlo, či sa kauzou dvojnásobnej vraždy bude zaoberať ŠTS

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V prípade sa riadne nepojednávalo viac ako päť rokov.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Krajský súd (KS) v Bratislave zatiaľ nerozhodol, či v dlhoročne neuzavretej kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave z roku 2004, pri ktorej zahynul chlapec a družka jeho otca, bude napokon rozhodovať Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku.

"V predmetnej trestnej veci Okresný súd (OS) Bratislava I na neverejnom zasadnutí senátu uznesením zo dňa 7. apríla 2021 rozhodol tak, že vec postupuje ŠTS z dôvodu vecnej príslušnosti. Proti uzneseniu podali sťažnosť prokurátor a viacerí obvinení. Vec bola KS v Bratislave predložená dňa 1. októbra 2021. Odvolací súd zatiaľ vo veci nerozhodol," uviedol pre TASR hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak.

V prípade sa riadne nepojednávalo viac ako päť rokov. Dôvodom bolo, že od leta 2020 bol totiž určený v poradí už tretí zákonný sudca. Už v roku 2016 odišiel prvý sudca v prípade Ján Jamrich do dôchodku a následne po ňom zostal na začiatku roku 2020 sudca Roland Kemény dlhodobo práceneschopný a jeho prípady sa tak prerozdelili.

V prípade sú okrem na doživotie odsúdeného Branislava Adamča a Karola M. spoluobžalovaní Jozef B. a Nikola P.

Mladú ženu a desaťročného chlapca zastrelili v Moste pri Bratislave na konci roka 2004. Obeťou útoku mal byť otec zabitého chlapca a druh zabitej ženy, expolicajt Juraj Gála. Pokus zavraždiť ho však nevyšiel a zabijaci údajne omylom pripravili o život jeho blízkych. Od jesene 2013 sa na OS Bratislava I na samostatnom konaní pojednávalo voči údajnému objednávateľovi vraždy Gálu Radoslavovi Minárovi a voči Róbertovi Baloghovi. Spod obžaloby ich napokon OS Bratislava I a následne aj KS Bratislava oslobodili.