Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

M. Eštok: EÚ musí prispieť k upokojeniu situácie po iránskom útoku

Iránski demonštranti nesú model rakety v Teheráne, Irán, pondelok 15. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Šéfovia diplomacie členských štátov EÚ a ich námestníci vyzvali všetky strany na zachovanie maximálnej zdržanlivosti pri ďalších krokoch.

Bratislava/Brusel 16. apríla (TASR) - Štátny tajomník rezortu diplomacie SR Marek Eštok v utorok na videokonferencii s ministrami zahraničných vecí ostatných členských krajín EÚ podporil jednotnú reakciu Únie, ktorá podľa neho musí aktívne prispievať k upokojeniu situácie po víkendovom raketovom útoku Iránu na Izrael. Eštok zároveň zdôraznil potrebu návratu k mierovému riešeniu sporov. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

"S európskymi partnermi sme jednohlasne odsúdili iránsky útok, potvrdili záväzok voči bezpečnosti Izraela a odhodlanosť prispieť k zmierneniu napätia a posilneniu bezpečnosti celého regiónu," uviedol po rokovaní Eštok.

Šéfovia diplomacie členských štátov EÚ a ich námestníci vyzvali všetky strany na zachovanie maximálnej zdržanlivosti pri ďalších krokoch. Snahe o zníženie napätia a hľadanie mierového riešenia má podľa ich vyhlásenia napomôcť tiež aktívnejšia diplomacia s kľúčovými krajinami regiónu.

Vôbec prvý priamy raketový a dronový útok Iránu na Izrael, ktorý sa odohral v noci na nedeľu, bol reakciou na nálet na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask z 1. apríla, ktorý mnohí pripisujú Izraelu – i keď ten sa k nemu neprihlásil, ale ani to nepoprel. Nálet zrovnal so zemou päťposchodovú budovu konzulátu pri iránskom veľvyslanectve a zahynulo pri ňom sedem členov iránskych elitných Revolučných gárd vrátane dvoch generálov.