Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Etnológovia SAV zisťujú, ako Slováci trávili netradičnú Veľkú noc

Na snímke chlapec počas veľkonočnej oblievačky v Strečne dňa 13. apríla 2020. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Výskum sa sústredí na tie spôsoby trávenia sviatočných dní, ktoré ľudia na Slovensku pravidelne opakujú, ale aj tie, ktoré sa na jar v roku 2020 zmenili pod vplyvom okolností vyvolaných pandémiou.

Bratislava 14. apríla (TASR) - V rámci štúdia súčasných podôb sviatkov sa Ústav etnológie a sociálnej antropológie Slovenskej akadémie vied (SAV) obracia na verejnosť s ponukou účasti v internetovom etnologickom dotazníkovom výskume s názvom Veľká noc v roku 2020. Zámerom výskumu je zmapovať a popísať zmeny v podobách a prežívaní veľkonočných sviatkov v roku 2020 v porovnaní s rokom 2019. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

Výskum sa sústredí na tie spôsoby trávenia sviatočných dní, ktoré ľudia na Slovensku pravidelne opakujú, ale aj tie, ktoré sa na jar v roku 2020 zmenili pod vplyvom okolností vyvolaných pandémiou, humanitárnou krízou a nútenou izoláciou ľudí.

Ponuka adresovaná obyvateľom Slovenska, aby sa ako respondenti zapojili do tohto online výskumu, je uverejnená na stránke Ústavu etnológie a sociálnej antropológie SAV.