Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

EÚ: COVID pasy zjednodušia cestovanie v rámci EÚ

Michal Wiezik, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

COVID pas podľa Wiezika zjednoduší a uľahčí proces cestovania v súčasných podmienkach a umožní dovolenkovú sezónu.

Brusel 7. júna (TASR) - Digitálne osvedčenia EÚ o COVID-19, takzvané COVID pasy, zjednodušia cestovanie v rámci Európskej únie a do istej miery umožnia voľný pohyb osôb. Zhodli sa na tom v pondelok poslanci Európskeho parlamentu Alexandr Vondra a Michal Wiezik.

COVID pas podľa Wiezika zjednoduší a uľahčí proces cestovania v súčasných podmienkach a umožní dovolenkovú sezónu. "Tá je kľúčovým ekonomickým stimulom pre mnohé členské krajiny EÚ," povedal na on-line brífingu, ktorý organizovali Kancelária EP na Slovensku a Kancelária EP v Českej republike.

Využitím digitálnych COVID pasov sa podľa jeho slov bude možné vynúť "pracným" kontrolám certifikátov na hraniciach. "Naskenovaním" QR kódu pri vstupe do členskej krajiny sa budú dať zistiť všetky informácie potrebné na kontrolu, zdôraznil slovenský europoslanec.

Vondra vyjadril presvedčenie, že zavedenie COVID pasov umožní do istej miery návrat k pomerne slobodnému režimu voľného pohybu ľudí vo vnútri EÚ, čo napĺňa "jednu z kľúčových základných slobôd, na ktorých Únia stojí".

Český europoslanec pripomenul, že Európsky parlament bude o COVID pasoch hlasovať v utorok predpoludním. V prípade schválenia vstúpia do platnosti od 1. júla na obdobie jedného roka.

Certifikát v digitálnej alebo papierovej forme budú podľa dohodnutých pravidiel vydávať členské krajiny a podmienkou bude vakcinácia, overený zdravotnícky test na ochorenie COVID-19 alebo prekonaná infekcia.

Wiezik povedal, že 22 členských krajín je už "technicky pripravených na použitie COVID pasov", ďalšie krajiny vrátane SR sú vo fáze testovania. COVID pasy sa budú používať aj v ďalších krajinách Európy ako Švajčiarsko, Lichtenštajnsko, Island a Nórsko.

Vondra dodal, že na základe dohody musia všetky členské krajiny akceptovať "očkovacie certifikáty na báze Európskej agentúry pre lieky (EMA)". Členské krajiny sa prijatím COVID pasov podľa Vondru zaväzujú, že nebudú zavádzať ďalšie reštrikcie – ak si to nebude situácia vyžadovať.