Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

EÚ posiela SR na súd, dôvodom sú predpisy o odborných kvalifikáciách

Na snímke vlajka Slovenskej republiky a v pozadí Bratislavský hrad, archívne foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Predpisy, ktoré zjednodušujú uznávanie odborných kvalifikácií, majú odborníkom uľahčovať poskytovanie služieb v celej Európe aj zaručovať spoľahlivejšiu ochranu spotrebiteľov a občanov.

Brusel 30. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) zažaluje Slovensko na Súdnom dvore Európskej únie pre nedodržiavanie predpisov EÚ o uznávaní odborných kvalifikácií. Komisia, ktorá o tom informovala v piatok, má v tejto oblasti výhrady aj voči konaniu Cypru, Malty a Nemecka.

Predpisy, ktoré zjednodušujú uznávanie odborných kvalifikácií, majú odborníkom uľahčovať poskytovanie služieb v celej Európe aj zaručovať spoľahlivejšiu ochranu spotrebiteľov a občanov. Slovensko aj napriek odôvodnenému stanovisku, ktoré EK zaslalo vlani, nenapravilo niektoré problémy týkajúce sa nedodržiavania predpisov. Ide napríklad o koordináciu minimálnych požiadaviek na odbornú prípravu a rozsah činností, čo sa týka najmä architektov, veterinárov, lekárov, sestier, zubných lekárov, pôrodných asistentiek a lekárnikov.

Smernica EÚ sa vo všeobecnosti vzťahuje na regulované povolania, ako sú inžinieri, účtovníci, zdravotné sestry, lekári, lekárnici či architekti. Členský štát, ktorý prijme odborníkov z iných krajín EÚ, zodpovedá za overenie ich kvalifikácie alebo spôsobilosti na výkon praxe, a pri odôvodnenej pochybnosti sa má obrátiť na členský štát, ktorý diplom vydal.

Ak ani po prípadnom rozsudku Súdneho dvora EÚ členský štát nenapraví vzniknutú situáciu, EK sa môže s predmetnou vecou opäť obrátiť na Súdny dvor a navrhne aj uloženie finančnej sankcie.

Spravodajca TASR Jaromír Novak