Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Mikulec podporil návrh na reformu Kódexu schengenských hraníc

Na archívnej snímke minister vnútra SR Roman Mikulec. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Táto reforma poskytuje nové nástroje na boj proti zneužívaniu migračných tokov.

Brusel/Luxemburg 10. júna (TASR) - Slovensko podporilo návrh francúzskeho predsedníctva v Rade EÚ na reformu Kódexu schengenských hraníc. Podľa spravodajcu TASR to v piatok večer uviedol minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) po skončení zasadnutia Rady EÚ pre vnútorné záležitosti a spravodlivosť v Luxemburgu.

Mikulec pripomenul, že nosnou témou ministerských rokovaní bola aj situácia na Ukrajine a integrácia ukrajinských utečencov v rámci členských krajín eurobloku. Za Slovensko povedal, že Slováci chcú aj naďalej a čo najviac pomáhať Ukrajine a aj ľuďom, ktorí z tejto krajiny utekajú pred vojnou.



Minister upozornil, že ďalšími dôležitými témami debát boli návratová politika, Kódex schengenských hraníc či pakt o azyle a migrácií, ktoré sú dlhodobo diskutované na pôde EÚ.

"Podporili sme návrh francúzskeho predsedníctva o schengenskom kódexe. Povedal som, že v prípade potreby zavedenie kontrol na vnútorných hraniciach krajín EÚ musí byť v rámci schengenského kódexu ako posledné opatrenie," vysvetlil Mikulec.

Rada ministrov prijala svoju pozíciu k reforme Kódexu schengenských hraníc, ktorú bude obhajovať počas vyjednávaní o tejto téme s Európskym parlamentom.
Ilustračné foto.
Foto: TASR - Pavol Zachar

Táto reforma poskytuje nové nástroje na boj proti zneužívaniu migračných tokov, čiže za situácie, keď tretia krajina alebo neštátny subjekt podnecuje alebo uľahčuje pohyb štátnych príslušníkov tretích krajín smerom k vonkajším hraniciam Únie alebo do členského štátu s cieľom destabilizovať EÚ alebo členský štát. Reforma stanovuje aj nový právny rámec pre zavádzanie pravidiel o dočasných cestovných obmedzeniach na vonkajších hraniciach v prípade zdravotnej krízy, pričom vychádza zo skúseností s pandémiou ochorenia COVID-19.

Návrh francúzskeho predsedníctva aktualizuje tiež právny rámec na opätovné zavedenie kontrol na vnútorných hraniciach s cieľom zabezpečiť zásadu voľného pohybu a zároveň reagovať na pretrvávajúce hrozby a nakoniec zavádza alternatívne opatrenia k týmto kontrolám, čo sa týka najmä účinnejšieho rámca pre policajné kontroly v pohraničných regiónoch členských štátov eurobloku.

Mikulec v závere upozornil, že v oblasti návratovej politiky ministri vnútra EÚ vyzvali Európsku komisiu, aby bola aktívna v tejto oblasti, pretože návraty nelegálnych utečencov sú dôležité pre všetky členské krajiny Únie.

Rovnako ocenil, že ministri vnútra hovorili o policajnej spolupráci na úrovni policajných zborov, s čím sa spája aj policajná protiteroristická spolupráca.