Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

V EÚ budú krajiny, ktoré budú mať podľa Fica viac výhod z integrácie

Premiér Robert Fico Foto: TASR/Martin Baumann

Expremiér Dzurinda si nemyslí, že z EÚ sa v budúcnosti stane superštát.

Bratislava 1. mája (TASR)- Po ekonomických problémoch Grécka bude veľký tlak od disciplinovaných krajín Európskej únie (EÚ), aby boli prísnejšie nastavené pravidlá správania sa a tie krajiny, ktoré ich budú rešpektovať, budú mať podstatne viac výhod zo spolupráce a z integrácie ako tie krajiny, ktoré si povedia, že na to nemajú. Takýto vývoj Európskej únie (EÚ) prognózuje premiér Robert Fico (Smer-SD). Uviedol to dnes pri príležitosti 10. výročia vstupu Slovenska do EÚ v diskusii RTVS, na ktorej sa zúčastnil aj expremiér Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS).

Fico ďalej poznamenal, že určitá miera dvojkoľajnosti v rámci únie už existuje, keďže nie všetky členské štáty sú súčasťou eurozóny. "Budeme vidieť aj ďalší vývoj európskych inštitúcií. Myslím si, že je otázkou času, aký tlak sa bude vyvíjať na otázku Európskeho parlamentu do budúcnosti. Musíme si povedať, či sme spokojní s tým, aká je účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu, aká je legitimita tejto inštitúcie," povedal Fico.

Mikuláš Dzurinda
Foto: TASR/Michal Svítok
Expremiér Dzurinda si nemyslí, že z EÚ sa v budúcnosti stane superštát. "Neočakávam takýto vývoj, neočakávam ani rozpad. Skôr očakávam, že ak niekto nebude stíhať, tak mu necháme možnosť ísť svojím vlastným tempom," povedal s tým, že už v minulosti sa v tejto súvislosti vžil názov viacrýchlostná Európa. Predpokladá, že budúcnosť EÚ bude najmä o spolupráci. "Očakávam viac spolupráce, aj vo vojenskej oblasti, v oblasti vedy a výskumu. Potrebujeme sa viac zhovárať, viac zlaďovať postoje, lebo len čo sa objaví vážny príbeh, tak sme v Európe dve, tri, štyri skupiny," uviedol.

Obaja sa zhodli na tom, že desať rokov členstva Slovenska v EÚ je "úspešný príbeh". Podľa Fica Slovensko toto členstvo využilo veľmi dobre. Dodal, že krajina inú alternatívu ani nemá. Dzurinda si myslí, že SR svoju pozíciu v únii za desať rokov upevnila a je jej rovnocenným spoločníkom.