Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

V európskej súťaži mladých prekladateľov uspel gymnazista z Nitry

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Jakub Remeň uspel s prekladom z angličtiny do slovenčiny, ktorý bol ocenený ako najlepší spomedzi 63 slovenských súťažiacich.

Brusel 10. februára (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok zablahoželala 27 mladým víťazom stredoškolskej prekladateľskej súťaže Juvenes Translatores.

Komisia pripomenula, že tak ako každý rok, aj teraz si účastníci pri preklade mohli vybrať kombináciu dvoch z 24 úradných jazykov EÚ. Celkovo bolo v ponuke 552 jazykových kombinácií. Z tohto množstva si 2940 nádejných mladých prekladateľov zo 689 škôl vybralo 153 kombinácií. Boli medzi nimi aj menej bežné kombinácie, ako napríklad portugalčina – fínčina, bulharčina – švédčina či slovenčina – gréčtina.

Víťazom na Slovensku sa stal 14-ročný Jakub Remeň z Gymnázia na Golianovej ulici v Nitre. Uspel s prekladom z angličtiny do slovenčiny, ktorý bol ocenený ako najlepší spomedzi 63 slovenských súťažiacich.

Eurokomisár pre rozpočet a administratívu Johannes Hahn pri tejto príležitosti uviedol, že téma tohoročnej súťaže bola "Vydajme sa na cestu smerom k (ekologickejšej) budúcnosti". To podľa jeho slov odráža predsavzatie EÚ pracovať na tom, aby Európa bola lepšia, zelenšia a digitálnejšia.

"Keďže tento rok je vyhlásený za Európsky rok mládeže, je ešte viac namieste oslavovať mladých víťazov a ich prekladateľský talent. Chcel by som zablahoželať nielen im, ale aj ich učiteľom, ktorí svojim študentom vštepujú lásku k jazykom," odkázal Hahn.

Spomedzi 2940 študentov z celej Európy vybrali prekladatelia Európskej komisie 27 víťazov (jedného z každej členskej krajiny EÚ). Ďalších 219 študentov dostalo osobitné uznanie za vynikajúci preklad. Počet zúčastnených škôl z každej krajiny EÚ zodpovedá počtu kresiel, ktoré má daná krajina v Európskom parlamente. Školy vyberá náhodne počítač.

Európska komisia pozve všetkých 27 víťazov na slávnostné odovzdávanie cien, ktoré usporiada do leta.

Súťaž Juvenes Translatores (v latinčine "mladí prekladatelia") organizuje Generálne riaditeľstvo Európskej komisie pre preklad každoročne už od roku 2007.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)