Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

EÚ: Výbor EP schválil rezolúciu o situácii v rómskych osadách

Lucia Ďuriš Nicholsonová, archívne foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Rezolúciu pripravila europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá).

Brusel 21. júna (TASR) - Členovia Výboru Európskeho parlamentu (EP) pre zamestnanosť a sociálne veci (EMPL) v utorok väčšinou hlasov podporili rezolúciu o situácii v rómskych osadách, ktorú pripravila europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá). Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Rezolúcia podľa slovenskej europoslankyne hovorí o tom, že v členských štátoch EÚ nie je dostatočná politická vôľa riešiť problémy rómskych osád, čo by pomohlo nielen Rómom, ale aj majorite v ich blízkosti. Členským štátom, teda aj Slovensku, vyčíta "nezmyselné byrokratické prekážky, ktoré vedú k nečerpaniu európskych peňazí na riešenie rómskych osád".

"Najviac sa teším, že rezolúcia je natoľko tvrdá, že spomína princíp podmienenosti. V praxi to znamená, že ak starosta alebo primátor nebude riešiť problémy v osade, nebude môcť pred voľbami za európske peniaze rekonštruovať námestie," vysvetlila Ďuriš Nicholsonová.

Pre TASR pripomenula, že nutnosť prijať "tvrdú rezolúciu" europarlamentu vznikla vlani začiatkom novembra, keď viacerých kolegov z rôznych politických frakcií EP pozvala, aby si pozreli realitu života v rómskych osadách na Slovensku. "Dospelí politici zastali uprostred osady v Trebišove a plakali," opísala vtedajšiu návštevu, ktorú pripravila ešte ako šéfka výboru EMPL.

Po schválení rezolúcie poslancami z výboru EMPL sa bude o uznesení hlasovať aj na plenárnej schôdzi EP v Štrasburgu začiatkom júla. Ďuriš Nicholsonová podľa vlastných slov očakáva, že výraznú podporu získa aj v pléne, pretože téma rómskych osád mala dozvuky tak v Európskej komisii, ako aj v Európskom parlamente.