Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Eurobarometer: Občania EÚ podporujú bezpečnostnú a obrannú politiku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Osemdesiatpäť percent Európanov sa domnieva, že spolupráca v otázkach obrany na úrovni EÚ by sa mala zintenzívniť, čo si myslí aj 73 percent obyvateľov SR.

Brusel 15. júna (TASR) - Občania krajín EÚ výrazne podporujú spoločnú bezpečnostnú a obrannú politiku a očakávajú, že Únia postupne ukončí svoju závislosť od ruských zdrojov energie. Vyplýva z prieskumu Eurobarometra, zverejneného v stredu, o ktorom informuje spravodajca TASR.

Prieskum zároveň naznačil, že reakcia EÚ na ruskú agresiu voči Ukrajine má veľkú podporu, keď 59 percent opýtaných vyjadrilo spokojnosť s krokmi EÚ. Spokojnosť s reakciou svojej vlastnej vlády vyjadrilo v priemere 57 percent respondentov.

Najviac podporovaná je humanitárna činnosť (93 percent Európanov, 82 percent Slovákov), po ktorej nasleduje prijímanie ukrajinských utečencov (91 percent Európania, 80 percent Slováci).

Osemdesiat percent respondentov podporuje hospodárske sankcie EÚ voči ruskej vláde, spoločnostiam a jednotlivcom, u Slovákov je táto podpora na úrovni 57 percent. V priemere až 70 občanov EÚ podporuje zásielky vojenského vybavenia na Ukrajinu, medzi obyvateľmi SR má však vojenská pomoc susednej Ukrajine len 42-percentnú podporu.

Tetiana Kucenkovová stojí pred svojím domom, ktorý okupovali ruskí vojaci v Makarive v Kyjevskej oblasti počas 111. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v utorok 14. júna 2022. Po návrate našla v kúpeľni na podlahe krvavé škvrny, dieru po guľke a drôty na dvore.
Foto: TASR/AP


V oblasti obrany a bezpečnosti väčšina občanov Únie (81 percent) a 68 percent Slovákov podporuje spoločnú obrannú a bezpečnostnú politiku EÚ. Okrem toho 93 percent Európanov súhlasí s tým, že členské štáty by mali konať spoločne, pokiaľ ide o obranu územia EÚ a 73 percent (62 percent Slovákov) súhlasí s navyšovaním rozpočtu na obranu.

Osemdesiatpäť percent Európanov sa domnieva, že spolupráca v otázkach obrany na úrovni EÚ by sa mala zintenzívniť, čo si myslí aj 73 percent obyvateľov SR.

Podľa 87 percenta občanov EÚ (63 percent Slovákov) by Únia mala svoju závislosť od ruských zdrojov energie znížiť čo najskôr. Až 80 percent Európanov (77 percent Slovákov) súhlasí s tým, že energetická politika môže prispieť k ochrane strategických záujmov Únie a 86 percent oslovených (79 percent Slovákov) sa domnieva, že zníženie dovozu ropy a plynu a investovanie do energie z obnoviteľných zdrojov je dôležité pre celkovú bezpečnosť Európy.

Podľa 87 percenta európskych respondentov (80 percent Slovákov) vďaka zvýšeniu energetickej účinnosti bude Únia menej závislá od výrobcov energie mimo jej hraníc. V tejto súvislosti 85 percent respondentov (84 percent Slovákov) by si prialo, aby EÚ masívne investovala do obnoviteľných zdrojov energie.

V oblasti boja proti zmenám klímy si 85 percent Európanov (79 percent Slovákov) myslí, že opatrenia proti zmene klímy môžu prispieť k zlepšeniu ich zdravia a blahobytu a rovnaký počet verí, že vďaka tomu môžu vzniknúť nové príležitosti pre inovácie, investície a tvorbu pracovných miest.

Hoci sa 49 percenta respondentov (54 percent Slovákov) obáva, že by opatrenia proti zmene klímy mohli uškodiť hospodárstvu, 83 percent (79 percent na Slovensku) si myslí, že môžu v budúcnosti prispieť k zníženiu nákladov spojených s väčšími ekologickými škodami.

Podľa názoru Európanov by sa mala v roku 2022 najväčšia pozornosť venovať obrane a bezpečnosti (34 percent / 35 percent SR) a tomu, aby EÚ a jej členské štáty boli v oblasti dodávok energie nezávislejšie (26 percent / 22 percent SR).

Osobitný prieskum Eurobarometra sa uskutočnil prostredníctvom osobných a online rozhovorov medzi 19. aprílom a 16. májom 2022 v 27 členských štátoch EÚ na vzorke 26.578 respondentov.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)