Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Súdnictvo na Slovensku je druhé najmenej nezávislé v EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na Slovensku pokladá súdy za nezávislé 59 percent opýtaných respondentov z tohto sektora.

Brusel 9. júla (TASR) – Chorvátske, slovenské a poľské súdy patria k najhorším v krajinách EÚ, pokiaľ ide o vnímanie ich nezávislosti. Uviedla to Európska komisia vo štvrtkovej rozsiahlej správe o stave nezávislosti súdnictva v eurobloku.

Podľa porovnávacej tabuľky medzi najmenej nezávislé patria chorvátske, slovenské a poľské súdy. Na štvrtom mieste od konca sa ocitlo Bulharsko, za ktorým nasleduje Taliansko, Španielsko, Maďarsko a Slovinsko. Vo všetkých týchto krajinách väčšina respondentov uviedla, že nezávislosť súdov je zlá alebo veľmi zlá.

Menej ako 30 percent Slovákov si myslí, že stav súdnictva v krajine je dobrý alebo veľmi dobrý.

Na opačnej strane rebríčka sa ocitlo Rakúsko, Fínsko, Nemecko, Luxembursko, Holandsko a Dánsko. Obyvatelia týchto krajín v rámci prieskumu zväčša označili svoje súdy za spravodlivé a justičný systém za veľmi dobrý.

V dvoch tretinách členských štátov sa podľa správy Eurobarometra vnímanie nezávislosti súdnictva od roku 2016 zlepšilo. V porovnaní s rokom 2020 však pokleslo v dvoch pätinách členských štátov, pričom najčastejšie uvádzaným dôvodom boli zásahy alebo tlak zo strany vlády a politikov. Na to poukázalo 68 percent Poliakov, 52 percent Slovákov, 51 percent Poliakov, 47 percent Bulharov, 42 percent Talianov a 31 percent Maďarov.

Slovensko malo v roku 2018 v prepočte 25 sudcov na 100.000 obyvateľov, čím sa zaradilo k priemeru EÚ. S 50-percentným zastúpením žien v sudcovskom stave v roku 2020 sa ocitlo na siedmom mieste 27-člennej Únie.

Nedostatočnú nezávislosť justičných systémov naznačili aj firmy - najviac v Chorvátsku, potom v Poľsku, Taliansku, na Slovensku, v Maďarsku a Španielsku. Na Slovensku pokladá súdy za nezávislé 59 percent opýtaných respondentov z tohto sektora.

Poľsko vlani čelilo opakovaným varovaniam EÚ a aj niekoľkým sporom na Súdnom dvore EÚ v dôsledku rozsiahlej reformy justičného systému, ktorú spustila súčasná konzervatívna vláda. Podľa vyjadrení Európskej komisie uvedená reforma ohrozuje nezávislosť poľského súdnictva.