Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Europarlament má nové výbory, sú v nich piati slovenskí europoslanci

Na snímke europslanec Martin Hojsík (nominant PS) počas 9. schôdze NR SR 8. júla 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

V Osobitnom výbore pre boj proti rakovine nefiguruje žiaden slovenský poslanec.

Brusel 10. júla (TASR) - Európsky parlament (EP) v piatok oznámil vznik troch osobitných výborov a dvoch podvýborov. Ich plnohodnotnými členmi sa stali aj piati europoslanci zo Slovenska.

Nové výbory sa zameriavajú na otázky zdaňovania, umelej inteligencie, zasahovania do demokratických procesov v EÚ zo zahraničia, boja proti rakovine či prepravy zvierat.

Členov výborov a podvýborov vyberajú politické skupiny v EP, ktoré svoj výber oznámia predsedovi europarlamentu. Každá politická skupina má pridelený určitý počet kresiel v pomere k počtu poslancov, ktorých zastupuje v zákonodarnom zbore EÚ.

Do Vyšetrovacieho výboru pre ochranu zvierat počas prepravy sa dostali poslanci Michal Wiezik (Spolu-OD) z frakcie Európskej ľudovej strany (EPP) a Martin Hojsík (Progresívne Slovensko) z liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE).

Za člena Osobitného výboru pre umelú inteligenciu v digitálnom veku bol zvolený Miroslav Radačovský (ĽS NS) z frakcie Nezaradených (NI).

V Osobitnom výbore pre boj proti rakovine nefiguruje žiaden slovenský poslanec.

Osobitný výbor pre zahraničné zasahovanie do všetkých demokratických procesov v Európskej únii vrátane dezinformácií posilnil aj poslanec Vladimír Bilčík (Spolu-OD) z frakcie EPP.

V Podvýbore pre daňové otázky bude sedieť Eugen Jurzyca (SaS) z frakcie Európski konzervatívci a reformisti (ECR).

O predsedoch a podpredsedoch nových výborov a podvýborov sa rozhodne na ustanovujúcich schôdzach v septembri. Každý osobitný výbor sa skladá z 33 členov, zatiaľ čo podvýbor a vyšetrovací výbor majú po 30 členov. Úlohou vyšetrovacích výborov je vyšetrovať údajné porušenia práva EÚ alebo nesprávny úradný postup pri jeho vykonávaní.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)