Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Europarlament prijal správu poslanca V. Bilčíka o situácii v Srbsku

Na snímke europoslanec Vladimír Bilčík, foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa Bilčíka hlavné body jeho správy o Srbsku oceňujú úspešné zavŕšenie medzistraníckeho dialógu, ktoré pomohlo dosiahnuť férovejšie podmienky predvolebnej kampane.

Brusel/Štrasburg 6. júla (TASR) - Európsky parlament (EP) v stredu väčšinou hlasov schválil správu slovenského europoslanca Vladimíra Bilčíka (SPOLU) o Srbsku za rok 2021, ktorá súvisí s rozširovaním EÚ. Bilčík je stálym spravodajcom EP pre Srbsko, informuje spravodajca TASR.

Podľa vyjadrenia slovenského europoslanca pre TASR ide o dôležitý politický dokument, ktorý hodnotí pokrok Srbska na ceste do EÚ a načrtáva ďalší postup v prístupovom procese.

Bilčík bol vymenovaný za stáleho spravodajcu EP pre Srbsko pred troma rokmi. Správa prijatá Európskym parlamentom je považovaná za oficiálnu pozíciu tejto inštitúcie voči Srbsku.

"Srbsko v poslednom roku prešlo viacerými voľbami a je jedinou kandidátskou krajinou na západnom Balkáne, ktorá nepodporila sankcie EÚ voči Rusku," uviedol Bilčík.

Jeho správa je prísnejšia ako tá, ktorá hodnotila pokrok Srbska za roky 2019 a 2020. "Tón mojej správy je kritickejší. Srbsko sa musí sústrediť na zloženie parlamentnej väčšiny a vlády a začať pracovať na reformách, inak bude naďalej strácať čas a stáť na mieste," upozornil.

Aj napriek tomu je presvedčený, že jeho správa za rok 2021 ponúka Belehradu konštruktívne posolstvá, pretože navrhuje cestu aj mapu, ktorou sa Srbsko môže pohnúť vpred v procese európskej integrácie. Bilčík dodal, že úspešná budúcnosť Srbska je európska, nie ruská, a už vôbec nie je nedemokratická. Ocenil tiež, že EÚ je pri rozšírovaní o krajiny západného Balkánu čoraz aktívnejšia.

Podľa Bilčíka hlavné body jeho správy o Srbsku oceňujú úspešné zavŕšenie medzistraníckeho dialógu, ktoré pomohlo dosiahnuť férovejšie podmienky predvolebnej kampane. "Dôležitá tiež bude podpora srbských politických špičiek pre samotné pristúpenie k EÚ, tak aby občania v Srbsku stáli za európskou cestou. Srbi musia robiť zásadné reformy v oblasti právneho štátu, fungovania spravodlivosti, v kvalite a slobode médií a demokracie ako takej," opísal situáciu. V kontexte ruskej agresie voči Ukrajine je podľa neho veľmi dôležité, aby sa najväčšia krajina v regióne postavila na správnu geopolitickú stranu.

Europarlament hlasuje o správach svojich stálych spravodajcov o rozšírení EÚ každý rok.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)