Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

EUROPOSLANCI: Kvóty na prerozdelenie utečencov nie sú mŕtva téma

Foto: TASR/AP

V Európskom parlamente pokojne prejdú, aj keď slovenskí europoslanci budú proti, zhodujú sa v tom viacerí slovenskí europoslanci.

Bratislava/Brusel 29. septembra (TASR) - Kvóty na prerozdelenie utečencov nie sú mŕtva téma. V Európskom parlamente pokojne prejdú, aj keď slovenskí europoslanci budú proti. Zhodujú sa v tom viacerí slovenskí europoslanci. Reagovali tak na vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý po bratislavskom summite povedal, že táto téma politicky skončila, keďže rozdeľuje Európsku úniu.

"Kvóty nie sú pasé. To bol možno premiérov sen," povedala Anna Záborská z KDH. Jej stranícky kolega Ivan Štefanec zopakoval, že slovenskí europoslanci odmietajú povinné kvóty aj sankcie. Jana Žitňanská (NOVA) poznamenala, že akokoľvek budú slovenskí europoslanci hlasovať, kvóty prejdú a rozhodovanie bude na členských štátoch. Predpokladá, že ak na to príde, prejdú aj sankcie za odmietnutie prijať utečencov.

Záborská doplnila, že pokiaľ chceme riešiť imigrantov, potrebujeme nájsť finančné prostriedky. Podľa nej pocítime v našom štátnom rozpočte, ak nebudeme brať utečencov. "Bude nás to niečo stáť v našom štátnom rozpočte, a ja sa obávam, že to nebudú len desiatky miliónov eur," podotkla s tým, že nemusí ísť o pokuty.

Ani podľa Borisa Zalu nie je téma kvót mŕtva. "Ale kvóty zatiaľ technicky nefungujú," doplnil. Kvóty sú podľa neho iba slovo, treba nájsť účinný mechanizmus prerozdeľovania. Kvóty by mali byť podľa neho odkaz pre migrantov, že neprichádzajú do nimi vybranej krajiny, ale do EÚ a tá rozhodne, kam ich umiestni.

József Nagy (Most-Híd) si myslí, že k presídľovaniu reálne nedôjde. Kvóty podľa neho utečencov neudržia na mieste, kde nechcú byť. Aby sa utečencom neoplatilo migrovať, mali by sa podľa Nagya zmazať rozdiely v sociálnych systémoch krajín. Zala hovorí o potrebe jednotného azylového systému. Nagy zdôrazňuje potrebu zjednotiť aj ten sociálny.

Podľa Pála Csákyho z SMK by bolo najlepšie stabilizovať utečencov čo najbližšie k ich domovu. "Európa je malý kontinent. Nemá kapacity na to, aby prijala milióny utečencov," zdôraznil.

Fico po bratislavskom summite zopakoval, že riešenie utečeneckej krízy vidí v dôslednej ochrane vonkajších hraníc, znížení prílevu migrantov a pružnej solidarite, teda možnosti pomáhať krajinám v boji proti nelegálnej migrácii podľa svojich možností.