Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

Europoslanci SR podporujú smernicu EÚ o boji proti násiliu voči ženám

Na archívnej snímke europoslankyňa Monika Beňová. Foto: TASR - Martin Baumann

Vladimír Bilčík (Demokrati) konštatoval, že násilie páchané na ženách nesmieme prehliadať ani tolerovať.

Brusel/Štrasburg 12. júla (TASR) — Európsky parlament (EP) prijal v stredu svoj mandát na rokovania s Radou EÚ (členské štáty) o pravidlách boja proti násiliu páchanému na ženách. Podporu tejto smernici vyjadrili viacerí slovenskí europoslanci, informuje spravodajca TASR.

Lucia Ďuriš Nicholsonová (Jablko) pre TASR pripomenula, že ako tieňová spravodajkyňa liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE) pracovala na smernici, ktorá teraz ide do finále. Počas prípravy pozície EP si uvedomila veľkú priepasť medzi členskými krajinami EÚ, pričom Slovensko podľa nej proti násiliu na ženách nerobí nič. "Táto legislatíva zvýši ochranu a podporu obetí tohto druhu násilia. Zabezpečí sa im vyššia ochrana a ľahší prístup k spravodlivosti, najmä v tých členských štátoch, ktoré neratifikovali Istanbulský dohovor. Domáce násilie a násilie na ženách je stále príliš častý jav. Aj udalosti okolo Borisa Kollára ukázali, že je potrebná veľká zmena myslenia vo vnímaní násilia," povedala. Dodala, že ide o "dlhý boj na viacerých frontoch" — pričom EP je pripravený tvrdo bojovať za zachovanie vysokých ambícií aj v konečnom znení smernice, aj pokiaľ ide o trestný čin znásilnenia, ktorý chcú niektoré členské krajiny vynechať.

Monika Beňová (Smer-SD) uviedla, že súčasťou nových pravidiel by mali byť prísnejšie tresty pre páchateľov, presné vymedzenie definície znásilnenia, obmedzenie obťažovania na internete, ale aj podpora prevencie a starostlivosti. "Z hľadiska legislatívy v prvom rade treba efektívne zaistiť dôsledné dodržiavanie a vynucovanie tej existujúcej. Všetky navrhované zmeny by mali vychádzať z príkladov dobrej praxe v jednotlivých členských krajinách. Jedným z problémov je len minimálna miera harmonizácie v tejto oblasti v rámci EÚ," poukázala na chýbajúci spoločný európsky postup, čo obmedzuje možnosti účinného boja proti tomuto neduhu. Dodala, že je to aj dôsledkom úmyselného konania niektorých politikov, ktorí zákerne podsúvajú klamlivé naratívy rodovej ideológie. V praktickej rovine je potrebné zlepšiť poskytovanie fungujúcej podpory obetiam násilia, dostupnosť krízových liniek a online služieb, finančnú pomoc, krízové bývanie a kampane na zvyšovanie povedomia v tejto oblasti.

Vladimír Bilčík (Demokrati) konštatoval, že násilie páchané na ženách nesmieme prehliadať ani tolerovať. "Nejde len o fyzické násilie, ale aj kybernetické prenasledovanie a obťažovanie, nútené manželstvá, zdieľanie intímnych snímok či mrzačenie pohlavných orgánov. Súhlasím preto s novým právnym predpisom EÚ, ktorý bude spomínané činy kriminalizovať a zavedie aj bezpečnejšie postupy pri ich oznamovaní," povedal.

Martin Hojsík (PS) konštatoval, že násilie na ženách a dievčatách je obrovským problémom spoločnosti. Upozornil na čerstvú správu, že muž dobodal svoju priateľku v Nitre, či na vraždu v Dubnici, keď obeť bola dlhodobo ohrozovaná. "Do toho neprijateľné správanie predsedu parlamentu, ktorý zbil ženu. Sú to symptómy epidémie násilia na ženách, ktoré sú však pre mnohé každodennou realitou. Často sme svedkami zľahčovania sexuálneho obťažovania. Túto epidémiu musíme riešiť, spoločne, ako Európa. Rodovo podmienené násilie nemôže mať v našej spoločnosti miesto. Páchatelia musia čeliť spravodlivosti a tie, ktoré ho zažívajú, musia byť chránené," uviedol Hojsík.

Eugen Jurzyca (SaS) považuje za správne, že aj europarlament sa chystá schváliť definíciu znásilnenia tak, že zaň považuje sex bez súhlasu.

Ivan Štefanec (KDH) uviedol, že prax ukazuje, že obete takéhoto násilia potrebujú bezplatnú právnu podporu. "Nevyhnutné sú aj prísnejšie pravidlá týkajúce sa násilia a obťažovania na internete, vrátane nevyžiadaného odosielania snímok sexuálneho charakteru. Návrh sa snaží bojovať proti núteným manželstvám, ktoré sa na území EÚ ešte stále vyskytujú,“ povedal Štefanec.