Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Europoslanci: Treba zabrániť sexuálnemu zneužívaniu detí na internete

Na archívnej snímke Vladimír Bilčík. Foto: TASR – Jakub Kotian

Vladimír Bilčík (SPOLU) podporil dočasné použitie technológií, ktoré dokážu odhaliť aktivity zamerané na odhaľovanie sexuálnych predátorov detí na Facebooku.

Brusel/Štrasburg 7. júla (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválili nariadenie o dočasnej právnej úprave, ktorá poskytovateľom internetových služieb po dobu troch rokov umožní odhaľovať a odstraňovať z on-line prostredia materiál so sexuálnym zneužívaním detí. Tento krok bol potrebný aj z pohľadu slovenských europoslancov.

Monika Beňová (Smer-SD) upozornila, že pandémia koronavírusu so sebou priniesla aj výrazný nárast zneužívania detí na internete. "Musíme zjednodušiť odhaľovanie a nahlasovanie takéhoto sexuálneho zneužívania, ako aj odstraňovanie akokoľvek s tým súvisiaceho obsahu. Zneužívanie detí, vrátane jeho online formy, má hrozné následky vo všetkých aspektoch života malých obetí," uviedla. Spresnila, že zamedzenie a postihovanie takejto trestnej činnosti si bude vyžadovať ďalšiu vzájomnú koordináciu a prehlbovanie spolupráce medzi členskými krajinami EÚ.

Miriam Lexmann (KDH) tiež privítala návrh Európskej komisie na zavedenie dočasnej výnimky zo smernice o súkromí a elektronických komunikáciách, ktorý pomôže odhaľovať detskú pornografiu a zneužívanie detí online. Upozornila, že smernica umožnila, aby sa v decembri 2020 dovtedy fungujúce nástroje stali zo dňa na deň nezákonnými, a odvtedy je vidieť veľký pokles odhalených prípadov zneužívania detí na internete - až o 58 percent. "Nariadenie na jednej strane umožní na prechodné obdobie troch rokov tieto nástroje naďalej využívať, ale na druhej strane zavádza opatrenia na ochranu súkromia používateľov komunikačných služieb," vysvetlila.

Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá) upozornila, že riešenie sexuálneho zneužívania detí online je náročné aj vzhľadom na neustále sa rozvíjajúce technológie, pričom systematické legislatívne riešenie absentuje. "Toto nariadenie predstavuje provizórne riešenie v podobe vytvorenia dočasnej a prísne obmedzenej výnimky z uplatniteľnosti smernice o ochrane súkromia v elektronických komunikáciách tak, aby poskytovatelia mohli dobrovoľne používať technológie na odhaľovanie sexuálneho zneužívania detí, jeho nahlasovanie orgánom činným v trestnom konaní a odstraňovanie takéhoto obsahu," vysvetlila. Priznala, že toto nariadenie vníma pozitívne, ale môže sa dotýkať základného práva na súkromný a rodinný život a ochrany osobných údajov, preto ocenila, že obsahuje záruky, aby k tomu nedochádzalo.

Eugen Jurzyca (SaS) podporil návrh dočasného riešenia umožňujúceho odhaľovať sexuálne zneužívanie detí cez internet. "Jedným z ponaučení by pre nás mohlo byť, že ak by bola tvorba právnych noriem v EÚ transparentnejšia, mohlo by sa mnoho podobných nedostatkov odstrániť už počas nej," odkázal.

Robert Hajšel (Smer-SD) upozornil, že v poslednom čase dochádza k výraznému nárastu množstva online materiálov obsahujúcich pohlavné zneužívanie detí, a preto bolo na čase, aby sa na úrovni EÚ prijali legislatívne úpravy umožňujúce poskytovateľom internetových obsahov tieto zločinecké praktiky odhaľovať a odstraňovať. "Ide najmä o možnosť odhaliť a zabrániť internetovému nadväzovaniu kontaktov na sexuálne účely. Nechápem, ako môže niekto v tomto prípade hovoriť o potrebe vyvažovať medzi ochranou detí a ochranou súkromia, keď práva detí, ako aj ich bezpečnosť musia byť prioritou aj v EÚ," zdôraznil.

Vladimír Bilčík (SPOLU) podporil dočasné použitie technológií, ktoré dokážu odhaliť aktivity zamerané na odhaľovanie sexuálnych predátorov detí na Facebooku. "Práve v tomto priestore sa deje až polovica online prípadov zneužívania maloletých. Dobrovoľné odstraňovanie takéhoto obsahu však nestačí, je potrebné, aby sociálne siete neposkytovali prostredie, ktoré umožňuje zneužívanie detí. Odhaľovanie a odstraňovanie sexuálneho zneužívania detí a s ním spojených materiálov by sme mali vyžadovať legislatívne, pretože s podnikaním musí ísť ruka v ruke aj zodpovednosť," opísal situáciu.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)