Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Europoslanci žiadajú pre vraždu Kuciaka medzinárodný tím s Europolom

Na snímke zľava členovia delegácie Európskeho parlamentu Ingeborg Grässleová (EPP, Nemecko) a Claude Moraes (S&D, Veľká Británia) počas tlačového brífingu v Bratislave 9. marca 2018. Foto: TASR/Dano Veselský

Pri svojej návšteve na Slovensku hovorili s premiérom Robertom Ficom, ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, predstaviteľmi polície či prokuratúry.

Bratislava 9. marca (TASR) - Vyšetrovaniu vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky by pomohlo vytvorenie spoločného vyšetrovacieho tímu s Europolom. Odporúčajú to europoslanci, ktorí sú na Slovensku v súvislosti s dvojnásobnou vraždou a okrem iného vidia nedôveru ľudí v políciu a ďalšie inštitúcie. Europoslanci hovoria aj o potrebe pozrieť sa na prideľovanie eurofondov na Slovensku.

"Žiadame o spoločný vyšetrovací tím s Europolom a ten prinesie transparentnosť do vyšetrovania," povedal Claude Moraes, podľa ktorého by sa Europol takto mohol dostať ku všetkým dokumentom, a to by prinieslo viac transparentnosti. "Musí tu byť vyšetrovanie, ktoré musí byť bez procedurálnych chýb. Polícia a prokurátor vám musia ukázať, že sú schopní to robiť a robiť to úspešne," doplnila Ingeborg Grässle.



Europoslanci sa aj po návšteve vo Veľkej Mači, kde došlo k dvojnásobnej vražde, zhodli, že Slovensko je v ťažkej situácii. Vidia, že ľudia nedôverujú polícii a ďalším inštitúciám. Podľa Grässle by bolo dobré sa bližšie pozrieť na tvrdenia zavraždeného novinára Jána Kuciaka ohľadom blízkosti osôb napojených na organizovaný zločin.

Delegácia hovorí aj o potrebe pozrieť sa na dianie v Slovenskom pozemkovom fonde, ako sa prenajíma pôda a tiež na to, ako sa prideľujú eurofondy. Europoslancov zaujímali aj agrodotácie.



Pri svojej návšteve na Slovensku hovorili s premiérom Robertom Ficom, ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, predstaviteľmi polície či prokuratúry. "Dali sme jasne najavo, že si želáme čo najobjektívnejšie a najkomplexnejšie vyšetrovanie," povedal Moraes. Europoslanci priznávajú, že na Slovensku videli aj "dosť nezvyčajné veci".

Zistenia budú prezentovať na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu. Súčasťou správy bude aj otázka slobody tlače a postavenia novinárov. Vo všeobecnosti je podľa europoslancov potrebné venovať sa aj otázkam dodržiavania ľudských práv.

O stretnutí s europoslancami informoval aj policajný prezident Tibor Gašpar. "Informovali sme o doterajšej činnosti polície, o medzinárodnej súčinnosti, ktorú nám poskytujú viaceré krajiny, tiež sme riešili otázku komunikácie s talianskou stranou o minulosti niektorých talianskych občanov na území Slovenska, a do akej miery sa zaujímame o tieto poznatky," uviedol na sociálnej sieti Facebook.

Na snímke zľava poslankyňa EP Sophia in't Veldová (ALDE, Holandsko), spolupredsedníčka delegácie EP Ingeborg Grässleová (EPP, Nemecko) a starosta obce Veľká Mača Štefan Lancz počas návštevy miesta činu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, kde si uctili ich pamiatku zapálením sviečky. Vo Veľkej Mači 9. marca 2018.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


Riešili sa podľa neho aj otázky, do akej miery je politika zaangažovaná do činnosti polície. "Respektíve, aké je presné postavenie ministra vnútra vo vzťahu k prezidentovi policajného zboru," doplnil. Diskusia bola podľa neho vecná.

Podľa europoslanca Ivana Štefanca je návšteva misie Európskeho parlamentu iba začiatkom práce europarlamentu v tejto závažnej veci. Na konci budú podľa jeho slov konkrétne výsledky a návrhy pre zlepšenie kontroly čerpania eurofondov, zabránenie cezhraničným daňovým podvodom a zvýšenie ochrany novinárov.

"V apríli bude predložená rezolúcia s konkrétnymi odporúčaniami Európskej komisii aj vláde SR. Práca bude pokračovať v podobe rokovaní výboru pre boj s daňovými a finančnými podvodmi (TAXE3), v ktorom budem aj ja pôsobiť. Prípady, ktoré Ján Kuciak otvoril, nezapadnú prachom, ale bude im na európskej pôde prikladaná najvyššia dôležitosť," avizoval.