Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Europoslanci za EPP chcú zaradiť výročie nežnej revolúcie do rozpravy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Túto iniciatívu presadzuje šéf českej delegácie EPP v europarlamente Luděk Niedermayer (TOP 09) a šéf slovenskej delegácie ľudovcov v europarlamente Ivan Štefanec (KDH).

Brusel 17. októbra (TASR) - Politická skupina Európskej ľudovej strany (EPP) v Európskom parlamente (EP) na základe iniciatívy českých a slovenských europoslancov predloží návrh na zaradenie pripomienky 30. výročia nežnej revolúcie na program novembrového plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu.

Túto iniciatívu presadzuje šéf českej delegácie EPP v europarlamente Luděk Niedermayer (TOP 09) a šéf slovenskej delegácie ľudovcov v europarlamente Ivan Štefanec (KDH). Ľudovci sú najpočetnejšou a najsilnejšou frakciou v zákonodarnom zbore EÚ.

Pripomienka udalostí z konca roka 1989 by mala mať podobu poslaneckej rozpravy na tému "30. výročie zamatovej revolúcie: dôležitosť boja za slobodu a demokraciu v strednej a východnej Európe a jeho význam pre historické zjednotenie Európy".

Niedermayer v tejto súvislosti upozornil, že udalosti, ktoré sa stali pred tridsiatimi rokmi, zmenili k lepšiemu životy občanov oboch krajín, zmenili k lepšiemu našu spoločnosť a významne ovplyvnili celú Európu.

"Zamatová revolúcia bola naplnením sna o živote v demokracii a právnom štáte, kde svojvôľa a bezprávie nemajú miesto. Vtedajšie volanie po návrate do Európy viedlo k naštartovaniu integračného procesu, ktorý bol zavŕšený vstupom do NATO a následne aj do EÚ. Ide o našu unikátnu historickú skúsenosť, ktorú ako Česi a Slováci môžeme odovzdávať ďalej, a preto chceme, aby tento dôležitý medzník nielen našich národných, ale aj európskej histórie bol pripomenutý aj v Európskom parlamente," odkázal Niedermayer.

Jeho stranícky kolega na pôde EP, slovenský europoslanec Štefanec v rozhovore pre TASR dodal, že frakcia EPP ich iniciatívu prijala a bude o nej hovoriť s ďalšími politickými skupinami v EP. Pripomenul, že si stále treba pripomínať hodnoty, kvôli ktorým sme pred tridsiatimi rokmi stáli na námestiach.

"Demokracia a sloboda nám nespadli samé od seba do lona. O to viac treba pripomínať, že je nutné rešpektovať princípy demokratického právneho štátu a strážiť ho pred všetkými pokusmi zo strany tých, ktorí sa ho snažia ukrajovať a rôzne prekrúcať," povedal. Podľa Štefanca je dnes viac ako inokedy potrebné pripomínať, na akých hodnotách je postavená demokracia.

Spravodajca TASR Jaromír Novak