Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Europoslanec Bilčík bude v rámci misie EP sledovať voľby v Srbsku

Vladimír Bilčík, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

V roku 2020 sa totiž srbská opozícia rozhodla bojkotovať parlamentné voľby. Teraz sa na voľbách zúčastňujú všetky relevantné strany.

Bratislava/Belehrad 31. marca (TASR) - Slovenský europoslanec Vladimír Bilčík sa ako stály spravodajca Európskeho parlamentu zúčastní na pozorovateľskej misii v Srbsku, kde sa 3. apríla bude konať prvé kolo prezidentských volieb a taktiež parlamentné a komunálne voľby. Europoslanec sa bude v nedeľu nachádzať vo volebných miestnostiach vo Vojvodine, ktorá je domovom početnej slovenskej menšiny. TASR o tom informovala Silvia Hudáčková z kancelárie slovenského europoslanca.

Vyjednávačom Európskeho parlamentu sa podľa Bilčíka v septembri 2021 podarilo dosiahnuť dohodu na opatreniach, ktoré v Srbsku vytvorili priestor pre férovejšiu volebnú kampaň. V roku 2020 sa totiž srbská opozícia rozhodla bojkotovať parlamentné voľby. Teraz sa na voľbách zúčastňujú všetky relevantné strany.

"Bude dôležité, ako sa víťazi volieb postavia k aktuálnym medzinárodným otázkam, zvlášť k ruskej agresii voči Ukrajine, a či sa pridajú k sankciám EÚ voči Ruskej federácii," uviedol v stanovisku Bilčík. Ako pripomenul, politická scéna v Srbsku je silne polarizovaná. Tieto voľby podľa neho predstavujú kľúčový test demokracie a politickej kultúry v krajine.