Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Europoslanec Ivan Štefanec bude v EP zastupovať SR

Ivan Štefanec Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ako parlamentný poslanec, podpredseda SDKÚ-DS, ktorým je od 19. mája 2012 a podpredseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS sa sústreďuje najmä na ekonomické a európske záležitosti.

Bratislava 26. mája (TASR) - V novom europarlamente budú za Slovensko sedieť poslanci strán Smer-SD, KDH, SDKÚ-DS, SaS, NOVA, OĽaNO, Most-Híd a SMK.

TASR prináša profil Ivana Štefanca (SDKÚ-DS).

Ivan Štefanec sa narodil 30. septembra 1961 v Považskej Bystrici. Študoval na Vysokej škole ekonomickej v Bratislava na Fakulte riadenia odbor Ekonomicko–matematické výpočty. Neskôr sa stal absolventom prvého MBA štúdia pre manažérov strednej a východnej Európy s diplomom z Rochester Institute of Technology v americkom New Yorku. V roku 1994 ukončil vedeckú ašpirantúru na Fakulte hospodárskej informatiky Ekonomickej Univerzity v Bratislave. V posledných rokoch prednáša pravidelne v oblastiach strategického riadenia, medzinárodného podnikania a zavedenia eura na medzinárodných konferenciách a našich i zahraničných univerzitách.

Pracovnú kariéru začal v roku 1983 v Považských strojárňach v Považskej Bystrici, najskôr ako programátor výpočtovej techniky, neskôr ako samostatný výskumný pracovník a projektový manažér. Neskôr riadil viaceré zahraničné spoločnosti.

Od roku 2004 do júla 2006 pracoval pre vládu SR najskôr pri riadení vládneho Výboru projektu obnovy a rozvoja Vysokých Tatier a neskôr pôsobil ako splnomocnenec vlády SR pre zavedenie eura.

Poslancom Národnej rady (NR) SR za SDKÚ–DS je od predčasných parlamentných volieb, ktoré sa konali 17. júna 2006. V súčasnosti pôsobí ako podpredseda Výboru NR SR pre európske záležitosti, člen Výboru NR SR pre verejnú správu a člen Výboru NR SR pre kontrolu rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu (NBÚ).

Ako parlamentný poslanec, podpredseda SDKÚ-DS, ktorým je od 19. mája 2012 a podpredseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS sa sústreďuje najmä na ekonomické a európske záležitosti.