Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Európska komisia predĺžila Jánovi Figeľovi mandát osobitného vyslanca

Ján Figeľ, archívna fotografia Foto: archív JF

Ján Figeľ bol vymenovaný 6. mája 2016 na návrh predsedu EK Jeana-Clauda Junckera.

Brusel 10. mája (TASR) - Osobitný vyslanec pre slobodu náboženstva alebo presvedčenia mimo EÚ Ján Figeľ zostáva aj naďalej vo svojej funkcii. O predĺžení jeho mandátu až do nástupu novej exekutívy rozhodla Európska komisia (EK), informoval TASR v piatok samotný Figeľ.

V nedávnom období podnikol Ján Figeľ pracovné cesty do Indie, Izraela, Palestíny, Bahrajnu a Spojených arabských emirátov. V minulosti mal významný podiel na prepustení väzňov svedomia v Iráne, Sudáne, na Kube. V týchto dňoch sa podieľa na záchrane pakistanskej kresťanky Ásije bíbí, ktorá bola odsúdená na trest smrti za údajné rúhanie a po deviatich rokoch oslobodená.

Ján Figeľ bol vymenovaný 6. mája 2016 na návrh predsedu EK Jeana-Clauda Junckera. V rámci EK je špeciálnym poradcom chorvátskeho komisára Nevena Mimicu, ktorý je zodpovedný za medzinárodnú spoluprácu a rozvoj.

Ján Figeľ s českým aktivistom Petrom Jašekom, ktorý bol odsúdený na doživotie v Sudáne v r. 2017, následne omilostený prezidentom Bašírom na základe medzinárodného tlaku.
Foto: archív JF