Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Európska únia potrebuje nový prístup k západného Balkánu, tvrdí Lajčák

Miroslav Lajčák, archívna snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Miroslav Lajčák pripomenul, že EÚ v súvislosti s krízou spôsobenou koronavírusom poskytla krajinám západného Balkánu pomoc vo výške 3,3 miliardy eur.

Bratislava 16. júna (TASR) – Európska únia potrebuje zmeniť prístup voči krajinám západného Balkánu. V stredu to na bezpečnostnej konferencii GLOBSEC 2021 Bratislava Forum uviedol osobitný predstaviteľ EÚ pre dialóg medzi Srbskom a Kosovom a pre iné regionálne otázky týkajúce sa západného Balkánu Miroslav Lajčák.

"Dnes máme problém prijať rovnaký jazyk, aký sme prijali pred 15 rokmi. To znamená, že sa už nepohybujeme správnym smerom...Nevidíme ľudí, ich nádeje, ktoré sú spojené s EÚ. Nevidíme obraz európskeho kontinentu, ktorého súčasťou sú krajiny západného Balkánu," povedal Lajčák na margo dialógu EÚ počas panelovej diskusie.

Pripomenul, že EÚ v súvislosti s krízou spôsobenou koronavírusom poskytla krajinám západného Balkánu pomoc vo výške 3,3 miliardy eur. Zmienil sa takisto o investičnom pláne pre daný región, ktorý predstavila EÚ. Pripustil, že Únia síce poskytla regiónu dosiaľ najviac vakcín proti ochoreniu COVID-19, nebola však v tejto pomoci dostatočne rýchla a prišli iné krajiny ako Čína a Rusko.

"Najdôležitejšia dilema je, či sľub budúceho členstva v EU stále platí," uviedol Lajčák. Podľa jeho slov existuje niekoľko členských štátov, ktoré vyjadrili pochybnosti. Kandidátske krajiny sa takisto podľa neho spytujú, či stojí za to robiť všetky potrebné reformy, keď vidina ich integrácie je "rozmazanejšia".

Lajčák sa vplyvu Číny v regióne neobáva. Chorvátsky minister zahraničných vecí Gordan Grlič Radman súhlasí, že Čína nie je nepriateľ, ale partner. Uviedol, že EÚ musí byť v regióne proaktívnejšia. "Krajiny západného Balkánu potrebujú európsku perspektívu," dodal, pričom podporil začatie prístupových rozhovorov s Albánskom a Severným Macedónskom.

Minister zahraničných vecí Severného Macedónska Bujar Osmani – v stredajšej diskusii jediný zástupca zo šestice západobalkánskych krajín, ktoré nie sú plnými členmi EÚ – uviedol, že región sa dostal do kritického bodu: straty viery v dôveryhodnú perspektívu členstva v EÚ. Rozhovory o rozšírení Únie považuje za jediné riešenie, ako "spoločne rásť".

Slovinský minister zahraničných vecí Anže Logar, ktorého krajina v júli prevezme rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ, pripomenul plánovaný summit s krajinami západného Balkánu. Dodal, že cieľom je viesť otvorenú diskusiu o stratégii zameranej na riešenie problematiky tohto regiónu.