Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Európski liberáli pozvali na svoj summit v marci aj Nicholsonovú

Na archívnej snímke Lucia Ďuriš Nicholsonová. Foto: TASR Jakub Kotian

Lucia Ďuriš Nicholsonová v rámci plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu pre TASR priznala, že ju v EP prekvapilo pozitívne prijatie skutočnosti, že zakladá novú stranu.

Štrasburg 15. marca (TASR) - Slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová dostala od lídra liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE) Stéphana Séjourného pozvánku na summit európskych liberálov. Nicholsonová momentálne pôsobí v Európskom parlamente (EP) ako nezávislá, summit liberálov sa uskutoční koncom marca. V stredu túto správu potvrdila pre spravodajcu TASR.

Séjourné sa dozvedel, že europoslankyňa na Slovensku pred parlamentnými voľbami zakladá novú stranu. "Viem, že je to dôležitý krok a chcel som Vám popriať všetko najlepšie v nadchádzajúcich voľbách," napísal Nicholsonovej.

"Viem, že momentálne pracujete na zbere potrebných podpisov, ale Jablko už považujem za plnohodnotného člena našej skupiny a preto sa prirodzene zúčastníte na summite lídrov skupiny Obnovme Európu z 29. júna nielen ako poslankyňa Európskeho parlamentu, ale aj ako líderka strany, v zmysle pozvánky, ktorú Vám v tomto formáte pošleme," uviedol Séjourné.

Nicholsonová v rámci plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu pre TASR priznala, že ju v EP prekvapilo pozitívne prijatie skutočnosti, že zakladá novú stranu.

"Dostala som pozvánku na summit lídrov liberálnych strán, nielen od frakcie Obnovme Európu, ktorá pôsobí v Európskom parlamente, ale aj od ALDE, čo je celoeurópska rodina liberálnych strán," vysvetlila.

"To, čo mi na Slovensku vyčítajú, že zakladám ďalšiu stranu, tak tu to vnímajú pozitívne, pretože je to posilnenie frakcie, ktorá je tretia najsilnejšia v europarlamente," opísala situáciu.

Do frakcie RE zo Slovenska zatiaľ patria len europoslanci zvolení za stranu Progresívne Slovensko (PS). Súčasný predseda PS Michal Šimečka bol 18. januára 2022 zvolený za jedného zo 14 podpredsedov Európskeho parlamentu.






(spravodajca TASR Jaromír Novak)