Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Európsky sudcovia nesúhlasia s preložením sudcu bez jeho súhlasu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nepreložiteľnosť sudcov je podľa asociácie dôležitým pilierom ich nezávislosti, a teda aj právneho štátu.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Európska asociácia sudcov (EAJ) nesúhlasí, aby predseda okresného súdu mohol od januára 2023 rozhodnúť o preložení sudcov v rámci svojho obvodu bez ich súhlasu. Volá po zavedení opatrení, ktoré by svojvoľnému preloženiu sudcov zabránili. Vyplýva to z vyhlásenia EAJ k zmenám súdnej mapy na Slovensku, ktoré TASR poskytol prezident Združenia sudcov Slovenska (ZSS) František Mozner.

Nepreložiteľnosť sudcov je podľa asociácie dôležitým pilierom ich nezávislosti, a teda aj právneho štátu. Kritizujú možnosť preloženia sudcov v rámci obvodov okresných súdov bez ich súhlasu. "Neexistujú žiadne zákonné alebo regulačné ustanovenia, ktoré by upravovali rozhodovanie o takýchto preloženiach," upozornili.

EAJ vyzýva na zavedenie vhodných zákonných alebo regulačných ustanovení, ktoré by zabránili možnosti "svojvoľného preloženia sudcov bez ich súhlasu, a tým porušeniu ich nezávislosti a narušeniu práva občanov na to, aby o ich veciach rozhodoval nezávislý a nestranný súd".

Na septembrovom zasadnutí EAJ zástupca ZSS informoval delegátov o procese týkajúcom sa reformy súdnej mapy Slovenska. Súdnictvo podľa neho nedostalo príležitosť komentovať návrhy, ktoré boli presadené v druhom čítaní Národnej rady SR. "Táto informácia zvýšila existujúce obavy EAJ v súvislosti s negatívnym vývojom reformného procesu na Slovensku, ktorý nepriaznivo ovplyvňuje nezávislosť súdnictva," uvádza sa vo vyhlásení.

Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS), ktorá reformu súdnej mapy pripravovala, nemá vedomosť o tom, že by si Európska asociácia sudcov vypýtala stanovisko ministerstva. "Silne sa domnievam, že jej boli poskytnuté hrubo zavádzajúce informácie ku konkrétnej právnej úprave a všetkým dôležitým súvislostiam," zareagovala s tým, že reforma neráta s presunmi sudcov bez ich súhlasu.

"Samozrejme, ak nejaký súd zaniká, lebo sa stane súčasťou iného súdu, musí byť zrejmé, kam patria jeho sudcovia," podotkla s tým, že v prípade nových správnych súdov budú sudcovia preložení len na základe ich vlastnej žiadosti o preloženie.

Nová súdna mapa má začať platiť od januára 2023. Okrem iného počíta so vznikom mestských súdov v Bratislave a Košiciach či s novými správnymi súdmi. Tie majú pôsobiť v Košiciach, Banskej Bystrici a v Bratislave. Reforma počíta i so špecializáciou sudcov na hlavné agendy, tiež s presunom niektorých agend v rámci súdov.