Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Eurosposlanci hodnotia svoj prvý rok v EP - Beňová, Štefanec a Šimečka

Na snímke europoslanec Európskeho parlamentu Michal Šimečka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Slovensko má v ňom 14 europoslancov, 12 z nich sú zaradení v štandardných európskych politických stranách a zhodnotili svoj prvý rok pôsobenia v europarlamente.

Brusel 7. júla (TASR) - V stredu si poslanci Európskeho parlamentu (EP) pripomenú prvé výročie fungovania v poradí už deviateho zákonodarného zboru Európskej únie v európskej histórii.

Slovensko má v ňom 14 europoslancov, 12 z nich sú zaradení v štandardných európskych politických stranách a zhodnotili svoj prvý rok pôsobenia v europarlamente a úspechy, ktoré EP v tomto období dosiahol. Dvaja slovenskí poslanci z Ľudovej strany Naše Slovensko sú v skupine Nezaradených, bez vplyvu na tvorbu európskej legislatívy.

Monika Beňová (Smer-SD) z frakcie socialistov a demokratov (S&D) je služobne najstaršou slovenskou europoslankyňou (štvrtý mandát) a ako kvestorka je členkou širšieho vedenia EP. Upozornila, že činnosť EP bola v posledných mesiacoch výrazne ovplyvnená koronavírusovou pandémiou, a spresnila, že europarlament od vypuknutia koronakrízy zohráva dôležitú úlohu pri prijímaní opatrení zameraných na vyrovnávanie sa s následkami pandémie.

"Ako kvestorka som bola zodpovedná za väčšinu vydaných interných rozhodnutí týkajúcich sa fungovania Európskeho parlamentu z hľadiska ochrany zdravia, bezpečnosti a administratívnej prevádzky," uviedla.

Na snímke europoslankyňa Monika Beňová.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Za významné považuje svoje aktivity vo výboroch EP. Vo výbore pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) je permanentnou spravodajkyňou pre rozpočet EÚ, ktorý bude kľúčovým nástrojom pre hospodársku obnovu po koronakríze.

Vo výbore ENVI bola spravodajkyňou pre stratégiu lesníctva po roku 2020 a verí, že sa podarilo prijať koncept, ktorý pomôže pri záchrane lesov.

Činná bola aj v oblasti ochrany spotrebiteľov, hlavne čo sa týka ústupu dieselových motorov v EÚ a nástupu elektromobility.

A ako predsedníčka výboru zameraného na boj proti obťažovaniu sa snaží o elimináciu akéhokoľvek nevhodného správania na pracovisku a potrebu posilňovania rovnocenného postavenia žien.

Ivan Štefanec (KDH), šéf slovenskej delegácie v EP pri Európskej ľudovej strane (EPP) a šéf platformy SME Europe na podporu malých stredných podnikateľov oceňuje, že sa poslancom podarilo schváliť Európsky fond obnovy, ktorý je najväčšou investíciou v dejinách EÚ.

"Je to historická šanca pre rozvoj digitálnej ekonomiky, zelených technológií a udržateľných reforiem pre budúcnosť Slovenska," odkázal



Za prvý rok v EP bol tieňovým spravodajcom pre správy o službách v EÚ, o umelej inteligencii či o výmene tovarov, čo sa ukázalo ako dôležité počas koronakrízy, keď bolo treba riešiť spoločné zásobovanie.

Na snímke poslanec Európskeho parlamentu (EP) Ivan Štefanec (KDH).
Foto: TASR Michal Svítok


"Chceme, aby konečne boli v EÚ všetky služby liberalizované, aby fungoval jednotný trh v oblasti služieb a aby sa naši malí podnikatelia mohli presadiť aj v iných krajinách Únie," vysvetlil a dodal, že treba odbúrať bariéry, ktoré v tejto oblasti stále existujú.

Spolupodieľal sa na prijatí iniciatívy pre zjednotené nabíjačky pre všetky typy elektronických zariadení na trhu EÚ.

Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) z liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE) zdôraznil, že ako hlavný spravodajca EP sa najintenzívnejšie venoval témam právneho štátu a demokracie.

"Pred niekoľkými dňami bol zverejnený môj legislatívny návrh na nový mechanizmus pre ochranu európskych hodnôt, o ktorom sa bude ďalej rokovať v nadchádzajúcich mesiacoch," uviedol.

Európska komisia má za úlohu pripraviť nový nástroj na ochranu právneho štátu v Európskej únii a v EP bude za túto agendu zodpovedný Šimečka. Nový nástroj má vzniknúť v reakcii na problematickú situáciu v krajinách ako Maďarsko či Poľsko, ktoré Európska únia kritizuje za nedodržiavanie demokratických pravidiel.

Mladý slovenský europoslanec bol zvolený za podpredsedu európskych liberálov, čo je tretia najväčšia frakcia v Európskom parlamente. "Ide o jasný signál, že sa nesmieme podceňovať. Európa je pripravená nás počúvať a brať vážne, ak sme konštruktívni a aktívni," odkázal.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)