Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Eurosposlanci hodnotia svoj prvý rok v EP - Bilčík, Nicholsonová a Číž

Na snímke poslanec Európskeho parlamentu (EP) Vladimír Bilčík (Koalícia PS/SPOLU). Foto: TASR – Jakub Kotian

Slovensko má 14 europoslancov, 12 z nich sú zaradení v štandardných európskych politických stranách a neváhali zhodnotiť svoj prvý rok pôsobenia v europarlamente.

Brusel 7. júl (TASR) - V stredu si poslanci Európskeho parlamentu (EP) pripomenú prvé výročie fungovania v poradí už deviateho zákonodarného zboru EÚ v európskej histórii.

Slovensko má v ňom 14 europoslancov, 12 z nich sú zaradení v štandardných európskych politických stranách a neváhali zhodnotiť svoj prvý rok pôsobenia v europarlamente a úspechy, ktoré EP v tomto období dosiahol. Dvaja slovenskí poslanci z Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽS NS) sú v skupine Nezaradených, bez väčšieho vplyvu na tvorbu európskej legislatívy.

Vladimír Bilčík (Spolu-OD) zo skupiny európskych ľudovcov (EPP) bol aj napriek svojmu prvému mandátu v EP zvolený za stáleho spravodajcu pre Srbsko a je predsedom Delegácie pri Parlamentnom výbore pre stabilizáciu a pridruženie EÚ – Čierna Hora. Hoci prácu v Európskom parlamente za posledný rok najviac poznačila koronakríza, ocenil, že europoslanci zareagovali na pandémiu rýchlo a už v marci odobrili okrem iného aj finančnú podporu EÚ vo výške dvoch miliárd eur pre Slovensko.



"V súčasnosti prispievame k príprave Európskeho fondu obnovy, čo bude európsky Marshallov plán aj pre slovenskú ekonomiku po pandémii," odkázal. Bilčík tvrdí, že za "viac Európy" sa zasadzuje aj na pôde EP, kde naplno prispieva k európskemu boju s dezinformáciami. Aktívne v tejto oblasti vystupuje nielen v EP, ale aj na Slovensku, a je spoluautorom rezolúcie z októbra 2019, ktorá poukazuje na hrozbu dezinformácií. Vyzýva na spoločný postup na úrovni EÚ a určité regulácie sociálnych sietí. "Ako stály spravodajca europarlamentu pre Srbsko usilujem o európsku budúcnosť a bezpečnosť na západnom Balkáne, čo je v životnom záujme aj nás Slovákov," dodal. Cení si skutočnosť, že je členom monitorovacej skupiny EP na vyšetrenie vrážd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) zo skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) prvý z jej osobných úspechov spoznala už v prvom mesiaci pôsobenia v EP, keď ju europoslanci zvolili do pozície predsedníčky Výboru EP pre zamestnanosť a sociálne veci (EMPL). Aj vďaka tejto funkcii mala možnosť počas koronakrízy ovplyvniť zmeny v distribúcii zdrojov cez Fond európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby, aby sa im pomoc dostala bez rizika nákazy.

Je rada, že do EP dostala predstaviteľov organizácie AutismEurope, aby europoslancom načrtli, akým prekážkam čelia ľudia s autizmom, či zástupcov Európskej spoločnosti detskej onkológie (SIOPE), a to k debatám o rovnakej dostupnosti k liečbe pre onkologických pacientov. Na jej pozvanie do bruselského sídla EP prišli rodičia zavraždeného novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a príbuzní zavraždenej maltskej novinárky Daphne Cauranovej Galiziovej. Mohli sa prihovoriť najvyšším predstaviteľom EÚ a byť pri odhalení pamätníka na počesť zavraždených novinárov.

"Za úspech považujem aj zastavenie indexácie rodinných prídavkov v Rakúsku, čo nebola len moja zásluha, no intenzívne som vyvíjala tlak na Európsku komisiu, aby s konaním pohli, a spustila som na túto tému v spolupráci so slovenskými opatrovateľkami kampaň ignorované deti," vysvetlila poslankyňa.

Miroslav Číž (Smer-SD) z frakcie socialistov a demokratov (S&D) svoj debut v europarlamente vníma poznačený koronakrízou, ktorá pracovné povinnosti poslancov presunula z veľkej časti do virtuálneho prostredia. "Za jeden z najväčších úspechov Európskeho parlamentu v prvom roku považujem práve jeho schopnosť v relatívne krátkom čase prispôsobiť a pretransformovať pracovné procesy tak, že poslanci boli po celý čas schopní aktívne sa zapájať do legislatívneho procesu EÚ a prijímať rozhodnutia spojené aj so zmierňovaním dôsledkov pandémie," uviedol. Z osobného hľadiska je rád, že sa mu podarilo získať funkciu stáleho spravodajcu pre Rusko v rámci Výboru EP pre medzinárodný obchod (INTA) a presadiť viacero zásadných pozmeňovacích návrhov v stanoviskách prijatých v rámci výboru, na ktorých vypracovaní sa spolupodieľal vo funkcii tieňového spravodajcu.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)